Acumularile de tesut adipos din timpul sarcinii, in limitele normale, fac posibila alaptarea chiar in conditiile unei diete cu putine calorii. Cu toate acestea femeile care alapteaza trebuie sa respecte o dieta echilibrata. Iata care sunt principalele reguli.
Este foarte gresit sa renunti sa alaptezi, doar pentru ca vrei sa slabesti repede dupa nastere. In primul rand organsimul feminin este setat sa slabeasca lent in primele 3-4 luni dupa nastere, tocmai pentru a putea asigura hrana copilului.
Femeile care respecta o dieta vegetariana pot foarte bine sa-si alapteze copilul, laptele lor fiind la fel de bun din punct de vedere calitativ cu al unei mame care are o dieta variata. Esentiala ramane o dieta echilibrata, asta inseamna sa consumi hrana sanatoasa si cat mai aproape de forma ei naturala.
Una dintre cele mai fercvente intrebari ale femeilor care alapteaza este: "Ce trebuie sa mananc ca sa am suficient lapte?". Intrebarea are mai multe raspunsuri.
Ce determina o secretie scazuta de lapte?
Incompatibilitati: alaptarea si fumatul
Totul despre laptele matern
In primul rand dieta mamei nu influenteaza direct cantitatea de lapte si nici calitatea acetuia. O femeie care alapteaza poate sa-si hrneasca copilul vreme de mai multe zile, chiar daca nu mananca nimic, cu o conditie sa bea lichide. evident, nu este deloc recoamndat "postul negru"!
Cantitatea de lapte produsa de glandele mamare este direct proportionala cu nevoile copilului. Cu cat acesta suge mai mult, ca atat se produce mai mult lapte.
Singura nevoie absoluta a femeilor care alapteaza este o buna hidratare. Este recomandat ca dupa fiecare masa a copilului, mama sa bea un pahar mare de lichide (ceai de plante, apa, suc de fructe indoit cu apa, lapte degresat, supa limpede). Un aport insuficient de lichide reduce drastic cantitatea de lapte si ii schimba gustul, iar acesta face ca micutul sa nu mai suga ceea ce face, din nou, ca productia de lapte sa scada. Adica apare un cerc vicios care te poate lasa, efectiv fata lapte.
In ce priveste numarul de calorii, de care are nevoie o femeie care alapteaza, regula principala spune sa-ti asculti corpul si sa mananci cand simti nevoia. Dovedeste chibzuinta fata de alimentele pe care consumi. Evident este de dorit sa alegi fructele si legumele si sa eviti carnurile grase, afumaturile si mancarea de tip fasat-food.
Este recomandat ca dupa fiecare masa a copilului, mama sa bea un pahar mare de lichide
Daca lichidele sunt esentiale, nu face gresala sa cazi in cealalta extrema. Excesul de lichide nu te ajuta s aproduci mai mult lapte. Sunt suficiente circa trei litri de lichide pe zi, dar in aceasta cantitate intra si apa din fructe si legume.
Grasimile din dieta ta, nu se adauga in laptele matern. Grasimile din laptele matern sunt luate din depozitele de lipide pe care le-ai acumulat in perioada sarcini si care au fost "pregatite" sub controlul hormonilor din cursul sarcinii, scrie babycenter.com.