Studiind un lot de 72 de mame de buna conditie sociala din Kenya (zona a fost aleasa anume, tinand seama de gradul redus al poluarii), expertii de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA, au constatat ca in laptele femeilor care nascusera baieti se gasea un continut mult mai ridicat de grasimi (2,6%), decat in laptele celor care nascusera fetite (0,6%), iar regula se repeta fara exceptie.
Beneficiile alaptarii, pentru copil
Reluand studiul asupra unor femei din mediul cel mai sarac al Kenyei, s-a constatat apropierea simtitoare a cifrelor. Cele care nascusera baieti aveau 2,3% grasime, iar cele cu fetite aveau 2,5% grasime.
Concluzia este cat se poate de interesanta. Se pare ca natura defavorizeaza fiicele nascute in conditii de trai confortabile, regland cotinutul energetic al laptelui, in functie de sexul copilului, dar si de conditiile de trai ale mamei.
Beneficiile alaptarii, pentru mama
Efectuand teste si asupra femeilor care nascusera pe teritoriul american, respectiv in statul Massachusetts, cercetatorii au confirmat faptul ca mamicile care isi asigura o buna alimentatie produc un lapte mai gras si cu un continut energetic mai bogat, in cazul cand copilul lor este de sex masculin.
Pe scurt, natura a facut astfel incat fetele sunt favorizate in cazul conditiilor de trai mai precare, iar baietii in situatia unor conditii favorabile.
Cercetarile insa ridica noi aspecte cu privire la laptele artificial, asa zis "quasi-matern", care se comercializeaza in mod curent in multe tari dezvoltate. Acesta porneste de la compozitia medie a laptelui matern, oferind un sortiment unic pentru baieti, fetite, bogati si saraci, pentru ca cercetatorii nu si-au pus problema subtilitatilor cu care trateaza natura atat de individualizat laptele matern.
Beneficiile uluitoare ale laptelui matern
Pur si simplu, problema nu a fost observata, iar diferentele constatate in compozitia laptelui n-au fost niciodata puse in corelare cu sexul copilului sau cu condiile sociale ale mamicii.
Ca urmare, nu exista sortimente de lapte pentru baieti. sortimente pentru fete sau sortimente pentru bogati si altele pentru saraci.
Dar se stie ca laptele artificial, desi este conceput cu intentia de a i se da o compozitie cat mai aproae de cel matern, se comporta adesea diferit de laptele natural, atunci cand este consumat de copil.