Multe femei raman gravide in timp ce alapteaza. Daca pana la sase luni, cand bebelusul este hranit exclusiv la san, sansele de a ramane insarcinata sunt mici, dupa ce reapare menstruatia, esti capabila sa concepi un al copil. In primul an dupa sarcina terenul este foarte fertil si multe femei raman gravide in mod intentionat, la mai putin de un an de la nastere. Intrebarea care se pune este daca alaptarea in cursul sarcinii este sigura atat pentru mama cat si pentru cei... doi copii.
Daca nu exista problema cu adevarat majore alaptatul poate continua in cursul unei noi sarcini, fara probleme. Trebuie sa stii insa cateva detalii.
• Alaptarea in timpul sarcinii este sigura pana in luna a sase de sarcina.
• Alaptarea poate duce la unele contractii uterine, identice cu cele pe care le simti in timpul unui orgasm, fara nici un pericol pentru sarcina.
• Alaptarea nu creste riscul de avort spontan
• Evolutia sarcinii si alaptarea sunt suprasolicitante pentru organism. Ai nevoie de o dieta speciala, bogata in calorii, de multa apa si de foarte multa odihna. In cazul femeilor care alapteaza in cursul sarcinii plusul de calorii zilnice trebuie sa ajunga la circa 500-700 calorii in plus zilnic.
• Este nevoie sa-ti adaptezi pozitia pentru ca alaptatul sa nu fie inconfortabil, nici pentru tine, nici pentru cei doi bebelusi.
• Secretia lactata scade si tinde sa se intrerupa in cel de al treila trimestru de sarcina.
Este necesara intarcarea copilului alaptat in cea de a saptea luna de sarcina. In cazul in care reusesti sa alaptezi pana la a doua nastere, este de preferat ca cel care primeste mereu masa primul sa fie nou-nascutul. Copilul mai mare o s aprimeasca doar ceea ce ramane. Nu-i alapta concomitent. Este nedrept si fata de tine si fata de fiecare din cei doi copii.