Prevalența alergiei la arahide s-a dublat în țările occidentale în ultimii 10 ani și este cauza principală a decesurilor legate de alergiile alimentare în Statele Unite.
Timp de mulți ani, experții au considerat că cea mai bună modalitate de a combate alergia la arahide este evitarea produselor din arahide, în primii ani de viață - de aceea, în 2000, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a recomandat ca orice copil cu risc ridicat de alergie la arahide (cum ar fi cei cu istoric familial sau cu alte alergii alimentare ori eczeme) să nu mănânce arahide înainte de vârsta de 3 ani. Acest lucru nu a ajutat, însă, motiv pentru care în 2008, AAP a încetat să-l mai recomande.
Citeşte şi: Alergiile la bebeluși. La ce să te aștepți când micuțul tău are alergii
Cercetările privind alergiile la arahide
Cercetătorii din Marea Britanie au observat ceva interesant: alergia la arahide în rândul copiilor evrei care locuiau în Marea Britanie era de aproximativ 10 ori mai frecventă decât la copiii evrei care locuiau în Israel.
S-a dovedit că există o diferență mare de dietă. Copiii din Marea Britanie mâncau rar produse din arahide în primii ani de viață, în timp ce copiii din Israel mâncau în mod regulat o gustare numită Bamba, ce conține unt de arahide. Cercetătorii s-au întrebat dacă aceasta ar putea fi diferența: faptul că micuții israelieni au mâncat produse din arahide de la o vârstă fragedă și nu au mai dezvoltat alergii.
Pentru a afla acest lucru, au început să efectueze teste. Au făcut un studiu pe aproximativ 600 de bebeluși care aveau eczeme severe sau alergie la ou, despre care se știe că poate crește riscul de alergii la arahide. Au împărțit copiii în 2 grupuri: unuia i s-a dat să mănânce regulat Bamba, iar celuilalt i s-a spus să stea departe de alimentele care conțin arahide. Au făcut acest lucru până când prichindeii au împlinit 5 ani.
La 5 ani, doar 3% dintre copiii care au mâncat arahide au fost alergici la ele – comparativ cu 17% dintre cei care nu ai mâncat alune.
Citeşte şi: 5 remedii naturale pentru alergii
Când a fost lansată această cercetare, Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase a venit cu ghiduri pentru a ajuta pediatrii și părinții să înțeleagă aceste rezultate. AAP a avizat aceste orientări, iar în noul lor raport clinic subliniază importanța lor.
Ghidurile împart bebelușii în 3 categorii:
1. Cei cu eczeme severe (eczeme persistente sau recurente, care au nevoie de creme cu prescripție) și/sau alergie la ou
2. Cei cu eczeme ușoare până la moderate
3. Cei care nu au nicio eczemă sau alergie alimentară
Pentru primul grup, cei cu eczeme severe și/sau alergie la ou, este recomandat testarea alergiei la arahide, iar părinții ar trebui să discute cu medicul despre cum și când trebuie să administreze produsele din arahide. Dacă testarea arată o alergie, ar putea fi o idee bună ca gustarea arahidelor să se facă în cabinetul medicului.
Citeşte şi: Copiii cu alergie alimentară sunt de două ori mai predispuşi la apariţia autismului
Pentru copiii cu eczeme ușoare nu este necesară testarea, deși ar trebui să se discute cu medicul despre situația și nevoia copilului. Acești bebeluși ar trebui să încerce produsele din arahide la vârsta de aproximativ 6 luni.
Bebelușii care nu au nicio eczemă sau alergie alimentară pot avea consuma produse din arahide.
Este important ca părinții să nu le dea bebelușilor alune întregi sau bucăți din ele, deoarece s-ar putea sufoca. Untul din arahide neted amestecat cu un piure este o variantă bună.