Cum iti poti da seama ca bebelusul are o alergie alimentara
Alergiile alimentare pot fi greu de diagnosticat si desi multi parinti suspecteaza ca bebelusii lor sunt alergici la anumite alimente, numai 6% dint copii au intr-adevar o astfel de alergie si cei mai multi din acestia nu au nici un fel de simptom pana la varsta de sase luni, atunci cand sunt expusi alergenilor din alimente. Primul semn il reprezinta dermatita atopica cronica. Aceasta se manifesta prin zone ale peilii care devin uscate, mananca iar zonele de manifestare includ fata, genunchiii si coatele.
Alte simptome includ:
Umflaturi si mancarimi pe pielea fetei, buze si in cavitatea bucala.
Iritatii ale pielii
Nasul curge, ochii lacrimeaza
Voma sau diaree
Dificultate in respiratie
Pierderea cunostintei
Daca bebelusul tau dezvolta intr-adevar o alergie la mancare, sistemul sau imunitar va reactiona eliberand anticorpi pentru a se apara. Acesta este procesul care provoaca simptomele descrise mai sus. Daca bebelusului ii este greu sa inghita sau lesina dupa ce l-ai hranit, du-l imediat la doctor. S-ar putea sa aiba o reactie alergica severa si va avea imediat nevoie de asistenta medicala. Daca aceasta simptomatologie apare frecvent la interval de aproximativ 2 ore dupa ce a ingerat un anumit aliment, cere-i pediatrului sa ii faca teste specifice pentru alergii sau sa te recomande unui alergolog.
Un alergolog iti va pune intrebari detaliate despre simptomele bebelusului. E posibil sa ii faca o analiza de piele sau sange, pentru a determina daca simptomele sunt datorate unei reactii imune. Daca testele de piele si sange sunt negative, cel mai probabil bebelusul are o intoleranta la mancare si va fi trimis la un gastroenterolog pentru a vedea care este cauza intolerantei.