Sari la conținut

Alergiile la bebeluși. La ce să te aștepți când micuțul tău are alergii

Suntem în Săptămâna Mondială a Alergiei (28 iunie – 4 iulie), iar dacă nu știi foarte multe despre alergii și crezi că sunt doar niște bubițe, îți recomandăm să citești rândurile de mai jos.

Se întâmplă des ca bebelușii să aibă diferite tipuri de alergii, dar cum putem gestiona această situație?

Alergiile la bebeluși. Pot avea bebelușii alergii?

La fel ca și adulții, bebelușii pot avea alergii la alimentele pe care le mănâncă, la lucrurile pe care le ating sau la particulele nevăzute pe care le inhalează în casă sau în aer liber. Și atunci când bebelușul are simptome de orice fel, poate fi dificil să descoperi ce este greșit, deoarece el nu poate descrie aceste simptome.

Există multe alergii specifice pe care le poate avea un bebeluș, deși, în general, pot fi împărtțite în una dintre cele 3 categorii: alergie la alimente și medicamente, alergiile de mediu și alergie sezonieră.

Reacțiile alergice la alimente sau medicamente se produc, de obicei, la un interval scurt de timp de la consumarea produsului. Alergiile pot fi foarte ușoare sau pot pune viața în pericol.

► Citeşte şi: Alergia bebeluşului la animale. Cum o recunoaştem

Alergiile sezoniere însă, sunt de obicei o problemă în anumite perioade ale anului sau în anumite locații. Acestea tind să provină din aerul liber sau din copaci ori plante care cresc în zonă.

Alergiile la bebeluși. Semne de alergii

O reacție alergică are loc atunci când sistemul imunitar al corpului puiului tău reacționează anormal la lucruri care sunt inofensive. Semnele unei reacții alergice pot varia foarte mult în funcție de persoană și de tipul de alergie.

Bebelușii sunt mai puțin predispuși să aibă mai multe tipuri de alergii decât copiii mai mari și adulții, deoarece trebuie să fie expuși la anumite lucruri, pentru o perioadă, înainte să devină alergici la acele lucruri.

► Citeşte şi: 5 remedii naturale pentru alergii

Alergiile de sezon, de exemplu, sunt neobișnuite la bebeluși, întrucât au contact pentru scurt timp cu cantitatea mare de polen. Majoritatea tipurilor de alergii inhalate sunt mai puțin frecvente înainte de vârsta de 1-2 ani.

Alergiile la alimente și medicamente

Simptomele unei alergii alimentare sau la medicamente pot apărea în câteva minute sau la o oră după înghițire. Unele semne de alergie la medicamente, cum ar fi erupțiile cutanate, pot să nu apară timp de câteva zile.

Cele mai frecvente semne de alergii alimentare și la medicamente includ:

  • Erupții cutanate
  • Mâncărime
  • Respirație îngreunată

Alergiile la alimente pot duce, de asemenea, la greață, vărsături sau dureri abdominale. În unele cazuri, buzele sau limba copilului tău pot începe să se umfle.

O reacție potențial fatală la o alergie serioasă la alimente sau medicamente este o afecțiune numită anafilaxie. Ea apare atunci când expunerea la un alergen declanșează supraproducția anumitor substanțe chimice ale corpului. Aceste substanțe chimice îl pot trimite pe micuțul tău în stare de șoc.

Tensiunea arterială va scădea dramatic și căile respiratorii se pot îngusta, iar respirația se poate îngreuna.

► Citeşte şi: Copiii cu alergie alimentară sunt de două ori mai predispuşi la apariţia autismului

Alergiile de mediu

Deși este neobișnuit ca bebelușii să aibă alergii la praf, animale de companie, mucegai, polen, înțepături de insecte și alte lucruri din mediu, pot totuși declanșa simptome de alergie care îi afectează capul și pieptul, cum ar fi:

  • Strănută
  • Are ochii roșii
  • Are mâncărimi
  • Tușește
  • Îi curge nasul

De asemenea, puiul tău poate dezvolta urticarie, erupții cutanate sau mâncărimi, dacă pielea lui este expusă la un alergen sau ceva la care este sensibil.

Șampoanele, săpunurile, detergenții și produsele similare sunt declanșatoare comunte pentru o reacție numită dermatită de contact.

Alergiile sezoniere

Principalele simptome ale alergiilor sezoniere, care sunt de obicei cauzate de alergeni pe bază de plante, sunt similare cu simptomele alergiei la mediu și pot include:

  • Strănut
  • Ochi cu mâncărime sau cu lichid
  • Tuse
  • Nas curgător

Dacă copilul tău are aceste simptome doar în anumite perioade ale anului, poate avea alergii sezoniere.

► Citeşte şi: De ce strănută bebeluşii şi cum poţi reduce disconfortul?

Alergiile la bebeluși. Ce anume provoacă alergiile la bebeluși?

Nu este clar de ce unii bebeluși au o alergie anume și alții nu. Istoricul familiei poate juca un rol în acest sens. Așadar, dacă ai o alergie la ceva anume, copilul tău poate și el să dezvolte acea alergie.

 

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!