Trecerea de la prima diversificare si de la alimentatia semilichida la cea in principal soluda este o mare provocare pentru parinti.
Daca intre 6 si 12 luni copilul bea lapte cu biberonul si mananca mai ales hrana pasata sub forma de piureuri si creme, dupa 12 luni acest regim alimentar trebuie sa se schimbe. Alimentatia este cea care trebuie sa-i aduca copilului tot necesarul de nutrienti, vitamine si minerale de care are nevoie pentru o buna dezvoltare. Intrebarea pe care si-o pun toti parintii este cum se pot asigura ca toate nevoile nutritionale ale copilului sunt satisfacute. Iata cateva detalii, sfaturi si recomandari.
Daca faci parte din acea categorie restransa de mame care inca isi alapteaza copilul (doar 20% din femeile care au alaptat copilul la sase luni, continua sa-l mai alapteze si la un an), sfatul este sa continui. Este un beneficiu urias pentru tine (reduci riscul de a face cancer de san si ovare), si pentru copilul tau (mai putine infectii si un bun sistem imunitar)
Daca nu alatezi trebuie sa ai grija de aportul de nutrienti pe care copilul ii primeste. La un an copilul are nevoie de un aport nutritional de 1000 de calorii, care trebuie sa-i aduca 500 mg de calciu, 19 de grame de fibre, un gram pe kilogram corp, de proteine, in fiecare zi. Oricum aceste valori trebuie atinse si de copiii care primesc lapte matern dar si de cei care sunt hraniti cu formule de lapte praf.
Respecta piramida alimentelor, temelia trebuie sa o reprezinte cerealele si laptele, urmate de legume si fructe, apoi grasimi si proteine si la final glucide.
Copilul trebuie sa primeasca la fiecare masa un aliment bogat in proteine, iar in fiecare zi o portie de cereale fortificate cu fier. O masa pe zi trebuie sa contina carne sau peste, la toate mesele trebuie incluse legume sau fructe pentru un bun aport de vitamine si minerale. Fiecare masa trebuie sa aiba o sursa de calciu (formula de lapte praf, laptele matern, branza si iaurt). Regula "un aliment bogat in calciu la fiecare masa" se respecta in nutritia copilului pana la varsta de 10 ani, cel putin.
Copilul trebuie sa primeasca 5-6 mese pe zi, iar daca continua sa suga poate sa primeasca intre 4-5 mese la san pe zi. Este bine ca mesele la san sa se reduca treptat pe masura ce alimentatia este inlocuita cu hrana solida.
Marimea portiilor copilul ar trebui să fie de aproximativ o treime din dimensiunea portiei unui adult. Farfuria trebuie impartita imaginativ in patru. Doua sferturi o reprezinta legumele, un sfert carnea si restul alimentele dulci si fructele. Daca suge copilul poate fi alaptat numai dupa masa.
Citeste si:
Ghidul alimentatiei de la 6 luni la 1 an
Regulile fundamentale ale diversificarii
Ce mananca bebelusul?