O alimentatie variata este echilibrata. Facilitand accesul copilului dumneavoastra la un registru de savori cat mai mare posibil, veti reusi cu usurinta sa il faceti “sa manance tot”, nu prin obligatie (pentru ca trebuie), ci prin placere (pentru ca este bun). Echilibrul nutritional impreuneaza atunci dimensiunea “placere si pofta” a alimentatiei. In rest, este dovedit ca un aliment consumat cu bucurie este mai bine asimilat de organism.
Informatiile vehiculate prin gust sunt inseparabile de emotie si, deci, de placere. Cat de mic, bebelusul manifesta daca ii place sau nu gustul pe care i-l propuneti: priviti grimasele sale sau zambetele de satisfactie.
Fiecare persoana va dezvolta in cursul vietii sale si inca de la varsta cea mai frageda, propriile sale criterii, gusturile si dezgusturile sale. Intre gusturile altora si cele proprii, dumneavoastra (si copiii dumneavoastra) invatati respectul si diferenta.
Stiati?
Alimentele poarta mesaje care privesc toate simturile noastre si aceste mesaje incep cu mult inainte de a deschide gura.
- Privind alimentul, primim o informatie despre forma sa, aspectul, culoarea sa…
- Nasul deasemenea faciliteaza descoperirea sau recunoasterea. Mirosurile vorbesc chiar dinainte de a vedea ceva. Cu ajutorul simtului mirosului, avem o idee asupra sovorii. In plus, nu limba transmite ceea ce numim “aroma”, ci nasul, prin caile retro-nazale. Atunci cand o raceala va “priveaza” de nas, spuneti ca numai simtiti gustul alimentelor. De fapt, aroma lor nu o mai captati. Ansamblul perceptiei savoare (cu ajutorul limbii)/ aroma (cu ajutorul nasului) ne arata cum percepem alimentul.
- Palpand alimentele, chiar si cu ajutorul unei furculite, le percepeti textura, consistenta.
- Cat despre auz, va permite sa va imaginati un festival de sunete asociat savorilor, ganditi-va la platoul care fierbe incet in cuptor, la dopul care sare, la prajelile care trosnesc, la biscuitii rontaiti, la bulele care pocnesc… In timpul meselor, in jurul mesei, vocile, zgomotele si muzica nu se disociaza, in aceeasi masura, de emotia produsa de gust…
Gustul ne transmite cele patru savori de baza: dulce, sarat, acid, amar. Aceasta clasificare simplifica lucrurile. De fapt, ansamblul savorilor formeaza un fel de curcubeu si trecem gradual de la una la alta, de la o nuanta la alta nuanta.
Perceptia celor patru savori de baza se alatura multor altor stimuli. Unii, de ordin chimic, reprezinta adesea agresiuni pentru copii: picant (ceapa cruda, ridiche, piper), arzator (alcool, ardei iute), astringent (mar verde, anghinare cruda, gutuie), metalic, ce provine de la alimentele oxidate.
Gustul nu se invata, deoarece este o libertate personala si depinde de locul unde traiesti, de cultura (anumite culturi amesteca savorile, in tarile asiatice mai ales, felurile de mancare dulci-sarate, de exemplu). Uneori exista puternice simboluri sociale, care vin de la emotia pozitiva sau negativa vehiculata de un aliment (in unele tari, cineva rontaie un ardei iute atunci cand ajunge la varsta adulta, de exemplu).
Dar este posibil sa ajutati copilul sa-si rafineze perceptiile, sa-si imbogateasca si sa-si aleaga cu precizie vocabularul, pentru ca acesta profita din plin de tot ce este bun si se deschide diversificarii alimentare.
Jocuri ludice:
Determinati-l sa guste sau gustati impreuna alimente cu gusturi variate si lansati-va in descrierea a ceea ce simtiti…
Cautati impreuna alimente care corespund unor gusturi particulare.