Laptele de vaca in primul an de viata este total neadaptat copilului si poate sa determine pierderi de fier, ajungandu-se la anemii severe.
Daca mama nu are lapte, trebuie sa aleaga un produs adecvat cu varsta copilului, imbogatit cu fier si abia dupa implinirea varstei de doi ani poate sa introduca in alimentatia copilului laptele de vaca.
Introducerea laptelui de vaca la o varsta timpurie poate provoca urmatoarele efecte nocive:
- ►o crestere semnificativa a riscului de anemie;
- ►alergie la proteinele laptelui de vaca;
- ►microhemoragii intestinale;
- ►supraincarcare renala si cresterea pierderilor de apa;
- ►acidoza hepatica;
- ►aport excesiv de proteine;
- ►o concentratie periculoasa de azot.
Compozitia chimica a laptelui de vaca il face total inadecvat nevoilor copilului mic. Bebelusul, dupa varsta de sase luni, varsta pana la care se presupune ca a fost alimentat natural sau a primit formule speciale de lapte, trebuie sa inceapa sa primeasca alte alimente (legume, fructe, carne, peste, cereale si oua).
Iata diferentele major intre laptele compatibil coipului mic (formule adaptate) si laptele de vaca.
In 100 ml de lapte, formula adaptata se gaseste 1 mg de fier, in timp ce in laptele de vaca doar 0,03 mg (ceea ce nu asigura necesarul de fier).
Grasimi totale in 100 ml formula de lapte - 3,2 g, in timp ce in laptele de vaca sunt 3,9 g,
Grasimi saturate in 100 ml formula adaptata - 1,4 g, in laptele de vaca 2,5 grame (predominant grasimi saturate si sarac in acizi grasi esentiali).
Grasimi polinesaturate in 100 ml formula adaptata - 0,5 g, iar in laptele de vaca, 0,1 g.
Proteine in 100 ml formula adaptata - 1,4 g, in laptele de vaca 3,3 g (proteine in exces, risc de incarcare renala si obezitate).
Vitamina D in 100 ml formula adaptata - 1,4 micro g, iar in laptele de vaca vagi urme (laptele de vaca fiind foarte sarac in vitamine, dar mult prea bogat in sare).
Vitamina C in 100 ml formula adaptata - 9,4 mg, in timp ce in laptele de vaca se gasesc doar doua miligrame.
In 100 ml formula adaptata sunt 0,8 g de fibre, in timp ce aceeasi cantitate de lapte de vaca nu contine fibre, scrie Well Nutrition.
Mai mult de 50% din copiii din Romania sunt hraniti cu lapte de vaca inaintea varstei de sase luni. Acesta este un fapt ingrijorator. Dupa incheierea perioadei de alaptare, mamele introduc prea devreme alimente solide in nutritia copiilor (inaintea varstei de 4 luni fata de varsta de 6 luni, recomandata de OMS) si alimentatia copiilor este mult prea rapid diversificata complet (in jurul varstei de 7-8 luni). Aceasta este perioada in care din alimentatia copiilor fie lipseste complet laptele, fie laptele care le este oferit nu este adaptat nevoilor nutritionale la aceasta varsta.