Marturisec ca, dupa parerea mea, laptele matern este un miracol. Copilul meu a venit pe lume cu probleme serioase din cauza incompatibilitatii Rh. S-a nascut la 32 de saptamani, prin cezariana, a fost ventilata mecanic, la nastere, 20 de minute, a avut icter sever, in trei etape, ultimul la doua luni, a facut transfuzii repetate de sange si in primele doua saptamani de viata a slabit circa 600 de grame ceea ce pentru un nou-nascut prematur este enorm. Dar, am alaptat-o exclusiv la san sase luni, incepand din a doua zi de viata, si apoi, in paralel cu diversificarea, pana la 2 ani. Azi este cea mai inalta din clasa, este perfect normala fizic si psihic (desi am fost averizata ca ar putea sa apara probleme), si nu spun eu asta ci medicii pediatrii care au avut-o si o au in grija. Nu stiu daca este sau nu asa, dar eu am convingerea ferma ca daca ar fi fost hranita artificial situatia era, acum, alta.
Asa ca sunt un avocat dedicat alimentatie naturale si pot oricand sa sutin pledoarii cu zeci de argumente in favoarea hranei naturale, cel putin sase luni, si cat de mult se poate, dupa, ideal pana la doi ani.
Iata cateva argumente in plus.
O suma de studii recenta au dovedit abilitatea mamei de a produce laptele de care are cu adevarat nevoie copilul. Compozitia acestuia se schimba in functie de ritmul de crestere al copilului, de temperatura exterioara si de nevoiele nutritive ale bebelusului. Concentratia de grasime variaza, cea de proteine la fel, iar capacitatea laptelui matern de a functiona ca vaccin natural este perfecta. Copilul se imunizeaza si dezvolta capacitate de reactie la toate experientele virale si microbiene ale mamei. Ba mai mult decat atat, laptele matern stimuleaza o capacitate exceptionala de a face fata virusilor la copil. Cu o singura conditie: alaptat la cerere, exclusiv la san pana la sase luni. Orice interventie alimentara din exterior pana la sase luni strica ireparabil acest echilibru.
Reduce cu 80% riscul de obezitate. Practic un copil alimentat natural pana la sase luni nu o sa fie niciodata obez, in toata viata lui.
Reduce riscurile de sanatate ale mamei si dimineaza riscvul matern de a face diabet, cancer de san si cancer ovarian, cu procente care variaza de la 20 pana la 60% ceea ce este enorm. Avantajele apar tot in cazul a cel putin sase luni de alaptat exclusiv la san si cresc cu procente importante cu fiecare luna in care secretia lactata este mentinuta. Mamele care alapteaza doi copii sunt mult mai bine protejate.
Copiii alimentati natural nu fac alergii alimentare decat in sub 2% din cazuri, chiar daca exista predispozitie genetica.
Copilul alaptat la san cel putin sase luni are un risc de dezvolta autism mult mai mic. Copilul care prezinta un risc crescut de autim la nastere poate compensa in buna masura problemele daca este alaptat.
Laptele matern este leacul tuturor necazurilor pe care le poate avea un bebelus. Asftel cateva picaturi de lapte vindeca conjunctivita copilului, calmeaza pielea iritata de scutec, desfunda nasul, vindeca iritatii cutanate si calmeaza substantial afectiunile urechii. In plus compresele cu lapte matern puse pe sfarcurile iritate vindeca rapid si complet aceasta problema.
Ce se mai poate spune in plus, in favoarea laptelui matern? Nimic!
Citeste si: Cinci intrebari, cinci raspunsuri despre alaptare
Articole relationate
Tokyo vrea să introducă săptămâna de lucru de 4 zile. Motivul? Stimularea natalității
În încercarea de a inversa tendința negativă a natalității din Japonia, Guvernul Metropolitan din Tokyo va permite angajaților să lucreze doar 4 zile pe săptămână.
5 idei de mic dejun de consumat în perioada postului: Delicios și ușor de preparat
Postul nu trebuie să fie o perioadă monotonă din punct de vedere culinar. Cu un pic de imaginație, micul dejun poate deveni un moment de răsfăț și energie pentru...
Top 6 cele mai mari greșeli pe care le poți face pentru a-ți strica dantura!
Sănătatea dentară este esențială pentru bunăstarea generală, dar deseori este neglijată sau afectată de obiceiuri dăunătoare. Chiar dacă îți periezi dinții...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu