Poti sari limita recomandata pentru varsta lui foarte usor. Din pacate, si urmarile pot aparea foarte rapid in sanatatea celui mic.
Cand gatim fara sare spunem dispretuitor ca am facut „mancare de spital”. Dar pentru bebelusi este ideal asa. Crezi ca al tau nu vrea sa deschida gura la masa pentru ca e mancarea nesarata? Nici gand. Gusturile sale nu s-au format inca, nu e ca si cum tanjeste dupa ceva anume. E adevarat, cu sare si zahar o sa-l faci sa ingurgiteze mai mult. Dar nu te crede nimeni ca asta iti doresti in detrimentul sanatatii sale. Stii foarte bine: important nu este cat mananca, ci calitatea mancarii. Iar daca tot te-ai apucat sa gatesti pentru cel mic, de ce s-o strici la final cu un praf de sare? Exact, chiar si „un praf de sare” poate fi daunator.
Efectele excesului de sare asupra organismului de bebelus
Avem nevoie de sare in fiecare zi, pentru ca organismul isi ia cat trebuie si elimina excesul. Asta in cazul in care rinichii (reglatorii acestui proces) functioneaza bine. Si bebelusii sunt tot oameni, asa ca au si ei nevoile lor de sare (sodiu). Mai exact, mai putin de un gram de sare (370 mg de sodiu) pe zi pentru bebelusii cu varste intre 7-12 luni, conform Academiei Nationale de Stiinte din SUA. Mare parte din aceasta cantitate intra in organismul bebelusului prin laptele matern sau formula (dat fiind ca, la aceste varste, mai exista cel putin doua mese de lapte pe zi). Restul ar trebui absorbit din alimentatia solida, iar asta se si intampla cu succes, chiar daca nu adaugi tu sare la gatit. Un calcul facut de Lara Field, nutritionist pediatru, spune ca laptele matern aduce cam 164 mg de sodiu pe zi. Daca tu adaugi fie si 1/8 lingurita de sare (care are cam 300 mg de sodiu) in mancarea solida a bebelusului, cantitatea de sodiu ingerata de bebelus in acea zi sare in aer! Ca sa vezi ca, de fapt, si cat de putina sare adaugata inseamna prea multa.
Legumele, fructele, carnea au sodiu de la natura, care va trece in sangele copilului. Si este un aport mai mult decat suficient, nu trebuie sa-si mai aduca si solnita contributia la meniul copilului. Si asta nu de moft sau de moda in puericultura, ci din cauza unor riscuri majore pentru sanatatea acestuia:
- Probleme in bebelusie. Daca rinichii nostri pot evacua excesul de sare din organism, rinichii bebelusilor nu fac asta, ci il trimit inapoi in sange. Iar asta are repercusiuni asupra intregului organism, inclusiv a sistemului digestiv si a rinichilor – care sunt suprasolicitati – si a creierului, care nu mai este irigat de un sange „curat”, de buna calitate. Exista chiar si un caz infiorator prezentat de media, al unui bebelus de trei luni care a murit din cauza un aport prea ridicat de sare o perioada mai lunga de timp. Vezi toata povestea aici.
- Probleme la maturitate. Bebelusii supusi unui regim alimentar cu sare adaugata (fie ea si „un varf de cutit”) se transforma in adulti cu risc ridicat de hipertensiune (mai ales cei care provin din familii cu asa ceva in istoricul medical) si cu mare apetenta pentru alimente sarate – o preferinta care le poate deteriora grav tot regimul nutritional.
Pentru restul perioadei de bebelusie – adica de la un an la doi – recomandarile pentru consumul de sare (sodiu) zilnic prevad cifre precum 2 g sare (0,8 g sodiu). Nu te gandi ca dupa petrecerea de mot sari direc la cantitatea asta, ca a facut varsta. Ar fi un soc pentru organismul bebelusului! Ia-o treptat cu sarea-n bucate.
Intre timp, iata ce poti face sa limitezi consumul de sare pentru cel mic:
Prepara laptele-formula conform instructiunilor. Nu doar constipatia este un risc al concetratiei ridicate de formula, ci si cantitatea prea mare de sodiu care intra in organismul bebelusului.
Citeste bine etichetele. Mancarea la borcan pentru bebelusi, cerealele, biscuitii pot contine sare. Alege sortimentele cu atentie si din grupa de varsta a copilului tau.
Evita sosurile, supele, bulionul, sucurile de legume din comert la prepararea mancarii bebelusului. Cel mai probabil contin sare. Totusi, citeste etichetele, poate ai noroc. De exemplu, eu folosesc la prepararea mancarii pentru intreaga familie un suc de rosii din comert fara sare, pe care l-am gasit dupa lectura multor etichete de conserve de acest gen.
In niciun caz nu folosi „ajutoare de gust” precum Vegeta, Delikat, Knorr etc. Contin o mare cantitate de sare, plus alti potentiatori de gust. In schimb, ierburile aromate, piperul, usturoiul sunt ideale atat pentru sanatatea, cat si pentru gustul mancarii copiilor.
Foloseste branzeturi nesarate pentru mesele de fructe cu branzica, mamaliga cu branza, macaroane cu branza etc. Bineinteles, tine-l pe bebe departe de branzeturi precum cascaval, parmezan, tofu.
Restrictia este valabila si pentru laptele de vaca, la fel de periculos din cauza continutului sau de sare – este de patru ori mai sarat decat laptele matern, conform unui studiu din UK – precum este de periculos din cauza lactozei, un zahar incompatibil, adeseori, cu sistemul digestiv al bebelusilor.
Foto: Hepta