Substantele chimice, de genul pesticidelor, sunt considerate responsabile pentru o serie intreaga de maladii, de la probleme respiratorii, la leucemii si tot felul de tumori. In cazul copiilor, le afecteaza mai ales sistemul imunitar.
Desi le intalnim peste tot, in fructe si legume mai ales, dar specialistii spun ca exista solutii pentru a te asigura ca mancarea din farfuria copilului tau este, pe cat posibil, „curata”.
Efectele pesticidelor
Medicii recomanda ca, in alimentatia copiilor de pana in 10 ani, cantitatea de chimicale pe care o consuma sa fie cat se poate de redusa. Cum sa faci asta in conditiile in care pesticidele (produsele chimice folosite impotriva daunatorilor) sunt folosite peste tot?
Utilizate pe o scara larga in agricultura, ele ajung direct sau indirect, in farfuria noastra si, cel mai grav, in mancarea copiilor. Toata lumea stie ca fac rau, dar limitarea utilizarii lor este extrem de dificila.
Reguli simple pentru o mancare sanatoasa
Conform Agentiei Europene pentru Securitate Alimentara, 60% din legume si 30% din fructe contin pesticide. Pe situl Agentiei Europene pentru Securitate Alimentara sunt prezentate pe larg riscurile la care este supus organismul uman fata de consumul de pesticide, dar si cateva reguli simple prin care putem reduce semnificativ consumul acestora.
1. Consuma alimente bio. Este cea mai usoara cale, dar din pacate si scumpa. Produsele biologice, sunt de trei-patru ori mai scumpe decat cele traditionale. Copilul tau merita insa cereale, branza si unt ecologic, de exemplu. Dar, citeste atent eticheta. Nu trebuie sa existe niciun fel de denumire chimica, iar termenul de valabilitate trebuie sa fie mic.
2. Spala temeinic, cu apa din abundenta, legumele (cartofi, morcovii, telina), inainte de a fi curatate.
3. Curata cu o coaja grosa legumele si fructele. Este drept ca in coaja se afla cea mai mare parte din minerale si vitamine dar, din pacate, si pesticidele. Cea mai mare concentratie de substante chimice stocate in legume si fructe se afla in coaja acestora. Cele mai afectate sunt perele, merele, rosiile si cartofii. Oricum, miezul este la randul sau bogat in nutrienti.
4. Fa rosiilor o baie de cateva minte (2-3 minute sunt suficiente), in apa in care ai adaugat putin bicarbonat de sodiu. Are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite.
5. Spala portocalele, kiwi si bananele, inainte de a le oferi copilului tau. Poti face un test. Pune in camara o portocala spalata bine si una asa cum ai cumparat-o si vezi ce se intampla in doua zile. Cea spalata se va strica, cea nespalata nu! Concluzia: coaja portocalei este imbracata intr-o solutie chimica care o face sa reziste mai mult timp pe rafturi.
6. Ofera-i copilului tau doar fructe si legume de sezon. Cele cultivate in extra-sezon sunt stimulate din belsug cu pesticide si alte chimicale, astfel ca si concentratia acestora este crescuta. Regula de aur este: rosii din mai-iunie pana in octombrie, mere cat mai normale ca aspect. Un mar care are o pata este mult mai sanatos decat unul „perfect”. Alege fructe si legume aduse de cat mai aproape cu putinta. Daca gasesti mere din China si kiwi din Argentina, de exemplu, cu siguranta trebuie sa te gandesti ca, pentru a face fata transportului, au fost din belsug tratate chimic.
7. Cumpara din piata, de la producatorii autohtoni. Un secret este sa te uiti la mainile celui care iti vinde produsele. Cu cat sunt mai muncite si batatorite, ai o garantie in plus ca omul si-a mucit singur bunatatile de pe taraba.
8. Cumpara produse din Uniunea Europeana, pentru ca acestea sunt atent si constant verificate in ceea ce priveste concentratia de pesticide inmagazinata in produs.
9. Arunca apa in care pui la fiert carnita – fie ca este vaca sau pui, dupa primele cinci minute de la fierbere. Arunci astfel practic toate adausurile chimice care au ajuns in carne, prin alimentele ingerate de animal.
10. Fereste-te, la randul tau, respectand toate aceste sfaturi, daca alaptezi, pentru ca toate pesticidele, trec in laptele matern.
Articole relationate
Guvernul Spaniei vrea să interzică sucurile în cantinele şcolare, în încercarea de a reduce obezitatea
În încercarea de a reduce obezitatea și de a promova un stil de viață mai sănătos, guvernul spaniol a anunţat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea...
Alternanța ovarelor: mit sau realitate? Cum te poate ajuta să înțelegi acest proces dacă încerci să concepi
Ciclul menstrual este unul dintre cele mai fascinante și complexe mecanisme ale corpului feminin. Una dintre întrebările care apare adesea este dacă ovarele...
Top 6 cele mai mari greșeli pe care le poți face pentru a-ți strica dantura!
Sănătatea dentară este esențială pentru bunăstarea generală, dar deseori este neglijată sau afectată de obiceiuri dăunătoare. Chiar dacă îți periezi dinții...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu