Amenzia infantila este un fenomen normal, care apare la toti copiii cu varsta de pana la 3-4 ani si se manifesta prin lipsa memoriei de lunga durata. Cu alte cuvinte copilul nu stie ce a facut cu o zi in urma, uita o suma de detalii legate de corectiile, sfaturile si indemnurile parintilor. De asta unui copil mici trebuie sa-i repeti acelasi sfaturi de .... 1000 de ori.
Amnezia infantila nu afecteaza capacitatea de invatare, dar memoria copilului mic este extrem de selectiva, adevarata memorie pe termen lung nefiind inca functionala.
Pana la varsta de 3 ani, neuronii se dezvolta mult mai repede, motiv pentru care capacitatea intelectuala creste. Dar, tot din aceasta cauza, capacitatea creierului de a stoca informatii sub forma de amintiri scade. Prin urmare, respectivul proces ar explica incapacitatea noastra de a ne reaminti cu exactitate de prima parte a copilariei. Totusi, plecand de la aceasta varsta, dezvoltarea celulara se incetineste si permite stocarea mai multor informatii. Din cauza "amneziei infantile", copiii mai mici de trei ani nu sunt in masura sa-si aminteasca greselile, drept pentru care le repeta, netinand cont de mustrarile celor mari.
Cercetatorii au descoperit ca amintirile implicite nu pot fi amintite si sunt foarte greu de descris. Un exemplu de memorie implicita este amintirea cantatului la pian. Amintirile explicite pot fi reamintite si sunt usor de descris.
Fenomenul este normal, nu poate fi evitat si are un rol esential in dezvoltarea capacitatii intelectuale a viitorului copil si adult, memoria fiind temelia inteligentei.
Articole relationate
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
Cum îți ajuți copilul de grădiniță să memoreze mai ușor poeziile pentru serbare
Memorarea unei poezii poate părea o provocare pentru un copil de grădiniță, dar cu abordarea potrivită, procesul poate deveni o experiență distractivă și plină de...
Cum să eviți să devii un părinte hiperprotectiv și să sprijini independența copilului preșcolar
Părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor, iar instinctul de a-i proteja este natural. Totuși, atunci când grija devine excesivă, ea poate limita...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu