Sari la conținut

Anemia feripriva, prevenire si tratare

Anemia poate fi periculoasa! Un copil a carui anemie nu este tratata, se agraveaza si poate avea, pe termen lung, probleme de dezvoltare fizica dar si psihica (daca o deficienta de fier poate fi corectata, cele mentale sau fizice sunt imposibil de remediat). Deficienta de fier, poate creste riscul intoxicatiilor cu plumb.  

Mijloace de prevenire Pentru a evita problemele legate de instalarea unei anemii cel mai bine este sa incerci sa o previi.
 
Iata sfaturile noastre:
 

  • Daca bebelusul a fost nascut prematur, sau cu o greutate mica, cere sfatul pediatrului in legatura cu suplimenele de fier.
  • Pana la varsta de un an alapteaza bebelusul sau da-i lapte praf imbogatit in fier si nu lapte de vaca.
  • Cand bebelusul incepe sa manance alimente solide, da-i cereale cu adaos de fier si eventual (incepand cu varasta de 8 luni), carne de pui si peste, orez, paine, vegetale verzi, galbenus de ou si legume.
  • Atunci cand ajunge la varsta potrivita, da-i fructe si vegetale, care sunt bogate in vitamina C si vor imbunatati absorbtia fierului.


Cum se trateaza anemia bebelusilor?

Este foarte important sa cresti aportul de fier din dieta bebelusului in mometul in care va incepe sa manance alimente solide. Cu toate acestea, schimbarea dietei nu este de ajuns pentru a vindeca anemia. Copilul tau s-ar putea sa aiba nevoie de un supliment de fier administrat sub forma de picaturi. Cel mai bine, fierul este absorbit atunci cand este luat pe stomacul gol, dar pentru a evita gustul neplacut poate fi amestecat cu lapte sau alt aliment. Doctorul ii va face din cand in cand analize ale hemoglobinei pentru a-i putea aprecia evolutia. De obicei tratamentul trebuie facut pentru cateva luni pentru ca proportia fierului din sange sa revina la normal.

Anemia la copilul sub trei ani

Ai grija! Prea mult fier poate otravi bebelusul, asa ca trebuie sa consulti medicul inainte de a-i  da orice tip de supliment care contine fier. Tine cutiile cu tablete de fier sau sticlutele cu picaturi intr-un loc in care bebelusul sa nu aiba acces.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!