Fierul si iodul sunt minerale fundamentale pentru o dezvoltarea psihomotorica normala, deficitul afectand functia cognitive. Fierul este un element indispensabil care intra in constitutia unor enzime care faciliteaza o maturare a creierului copilului. Fierul ii face pe copii mai destepti.
Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili fata de apartitia deficientei de fier, mai ales intre a 6-a si a -24- a luna de viata cand, nevoile nutritionale in crestere, datorate unei dezvoltari rapide, sunt asociate cu o alimentatie ce poate fi saraca in fier si vitamina C, dar si cu un exces de lapte de vaca (total nepotrivit si nerecoamndat copiilor, pana la doi ani), la care se adauga efectele unor inhibitori ai absorbtiei fierului.
Cele mai importante surse de fier se gasesc in: ficat, carne, peste si fructe de mare (stridii, creveti, scoici, somon, pastrav, crap), legume cu frunze verzi (spanac, patrunjel, salata verde, broccoli, varza, sparanghel, andive, fenicul), fructe, fasole, mazare, avocado, oua, cereale, kiwi, ananas, citrice, nuci, stafide, prune si caise uscate, dovleac. O alimentatie sanatoasa trebuie sa imbine alimentele bogate in fier cu acelea bogate in vitamina C, deoarece aceasta ajuta la absorbtia fierului.
Copilul trebuie sa beneficieze de laptele matern pana la varsta de sase luni, acesta asigurand perfect necesarul de fier al copilului. Trebuie luat in seama, cand se incepe diversificarea, ca sistemul digestiv al sugarului este departe de a fi maturizat complet, asfel ca alimentatia trebuie sa fie in concordanta cu posibilitatile acestuia. Sistemul digestiv al copilului mic se maturizeaza cu adevarat dupa varsta de doi ani.
Diversificarea incepe la sase luni. Acesta este momentul in care doar laptele de mama nu mai este suficient pentru a sustine ritmul de dezvoltare al copilului. Din acest moment incolo este nevoie de alimente solide, de fructe, legume si carne.
Dieta copilului dupa sase luni trebuie sa contina alimente bogate in fier precum ficatul, carnea, pestele sau produse alimentare special adaptate copiilor imbogatite cu fier. Laptele de vaca trebuie exclus din alimentatie, dar derivatele - iaurt, branzeturi, pot fi introduse, in cantitati mici.
Alimentatia in primul an de viata este fundamentala pentru sanatatea copilului si pentru dezvoltarea acestuia.