Sari la conținut

Aspirarea nazală la bebelușii cu bronșiolită reprezintă mai mult satisfacția părinților decât ameliorarea bolii

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, au efectuat un studiu pentru a evalua eficacitatea aspirării nazale în tratarea bebelușilor cu bronșiolită după externarea din departamentul de urgențe.

În cercetare, echipa a descoperit că aspirarea nazală nu a avut un impact semnificativ asupra cursului bronșiolitei.

Studiul a inclus bebeluși cu vârsta cuprinsă între 1 și 11 luni (vârsta medie 4 luni) diagnosticați cu bronșiolită. Bronșiolita a fost definită ca primul episod de infecție a căilor respiratorii superioare cu congestie nazală și detresă respiratorie.

Participanții au fost repartizați aleatoriu într-unul dintre cele două grupuri, fie cu aspirare minimă prin intermediul unui dispozitiv de pipetare cu bulb, fie cu aspirare îmbunătățită printr-un dispozitiv care funcționează cu baterie.

Rezultatul principal a fost utilizarea suplimentară a resurselor, care a fost un compus de revizii neprogramate pentru bronșiolită sau utilizarea unor dispozitive suplimentare de aspirare nazală pentru hrănire sau probleme de respirație.

Aspirarea îmbunătățită nu a modificat semnificativ evoluția bolii în comparație cu aspirarea minimă. Deși a existat o ușoară reducere a utilizării resurselor suplimentare cu aspirare îmbunătățită, aceasta nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.

Satisfacția sau încrederea în metoda de aspirare nu a fost legată de diferite rezultate secundare. Deși nu au fost observate diferențe semnificative în ceea ce privește rezultatele primare sau secundare, satisfacția cu îngrijirea părinților a fost mai mare în grupul cu dispozitive îmbunătățite.

Bronșiolita este una dintre cauzele principale ale spitalizărilor copiilor. Terapiile eficiente sunt limitate, ceea ce duce la variații substanțiale ale practicii și la potențialul de tratamente nejustificate. Aspirarea nazală este folosită în mod obișnuit pentru a ameliora congestia nazală la sugarii cu bronșiolită, dar eficacitatea diferitelor metode de aspirare a fost neclară.

Studiul actual indică faptul că atunci când a fost utilizat un dispozitiv de aspirare îmbunătățit, acesta nu a modificat evoluția bolii în comparație cu aspirarea minimă.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!