Să îți porți copilul cu tine este unul dintre cele mai naturale lucruri și are o istorie de sute de ani, deși am putea crede că este o invenție a lumii moderne. Pe vremuri copiii erau purtați de către cele mai sărace categorii sociale, mamele trebuind să muncească cât mai devreme după naștere. În funcție de zonă, sistemele de purtare au variat în funcție de condițiile sociale dar și de climă și cu siguranță nu aveau la dispoziție sisteme ergonomice precum cele din zilele noastre și clar nu erau atât de multe variantă (wrap, sling, ssc, etc).
Spre exemplu:
În Alaska se folosea un sistem de purtare inclus în haină, ca un buzunar, copilul fiind în spatele părintelui.
În Asia mamele îi purtau în Mei-Tăi (China), Podaegi (Korea) sau Onbuhimo (în Japonia).
În Mexic se folosea o cârpă pătrată legată peste umăr (rebozo), bebelușul fiind purtat de obicei în spate.
Odată cu apariția cărucioarelor, purtarea copiilor a fost văzută ca practica familiilor sărace. Mamele africane au fost împotriva acestor cărucioare, neînțelegând de ce este nevoie de el și de ce cineva și-ar ‘izola’ astfel copilul. Primul marsupiu a fost inventat de către o femeie în SUA în anii ’60. În 1970 în Germania a apărut primul wrap țesut, iar în 1981 în Hawaii a apărut slingul cu inele.
La Maria nu știam atât de multe despre babywearing. Abia când a făcut 6 luni am cumpărat un SSC destul de inconfortabil pentru mine și în care a stat doar dacă o ținea tati. La Alexandru am primit un sling cu inele și un wrap țesut și am crezut că este suficient să mă uit pe tutoriale pe youtube. În cazul meu nu a fost. Am făcut legăturile de wrap elastic la wrapul țesut (neștiind că există două tipuri) iar Alexandru a refuzat cu desăvârșire să stea în el sau în marsupii.
Acum, am ales să probez toate variantele de sisteme de purtare într-un showroom, să învăț de la un consultant și să aleg ce mi se potrivește. Unele îmi plac tare mult, cu altele m-am descurcat mai greu. Veți putea vedea mai jos toată aventură mea în alegerea sistmului ergonomic perfect… pentru mine.
(...)
Citește mai mult pe zanascutel.ro