Sari la conținut

Bebe a căzut din pat. Ce este de făcut?

Una dintre cele mai mari griji ale proaspetelor mămici este ca bebe să nu cadă din pat. Din păcate, însă, astfel de episoade se pot întâmpla, aşa că trebuie să ne păstrăm calmul, pentru că de cele mai multe ori nu se întâmplă nimic grav cu copilul.

Bebe a căzut din pat. Cum trebuie să reacţionăm

Dacă nu pare rănit, ridică-l ușor și încercă să-l calmezi, pentru că sigur va fi foarte speriat și agitat. Încearcă să îţi păstrezi calmul și, pe măsură ce îl liniștești, uită-te cu atenție după eventuale răni.

Dacă nu observi nicio schimbare imediată la bebelușul tău, ține-l sub observație.

Dacă după o asemenea căzătură copilul se oprește din plâns după 10-15 minute, culoarea buzelor și a pielii este normală și nu varsă, se consideră că o leziune cerebrală este puțin probabilă (și, din fericire, acesta este cazul în majoritatea situațiilor). 

Dacă, în schimb, are o rană serioasă la cap sau dă semne de sângerare, nu îl mişca de acolo, ci solicită de urgenţă ajutorul unui medic.

Bebe a căzut din pat. Simptome cauzate de faptul că s-a lovit la cap

Trebuie să ştii că o echimoză sau un hematom care apar la nivelul capului imediat după cădere nu este un semn de gravitate în sine, decât dacă este însoțit și de alte simptome determinate de creșterea presiunii intracraniene prin hemoragia intracraniană, cum ar fi:

  • pierderea stării de conștientă
  • plâns încontinuu
  • lipsa unei reacţii, atunci când se încearcă o interacţiune cu el
  • vărsături
  • convulsii 
  • paloare pronunțată, 
  • agitație sau agitație alternată cu letargie
  • somnolență
  • strabism
  • paralizii
  • pupilă mai dilatată decât cealaltă

Specialiștii te sfătuiesc să mergi cu copilul imediat la o camera de gardă, dacă prezintă chiar și un singur simptom dintre cele enumerate.

Atenţie! O particularitate la noul născut și la sugar față de copilul mare și adult este aceea că volumul craniului este mare în raport cu cel al restului corpului, și de aceea o sângerare intracraniană poate produce o anemie severă. În aceste situații, este important aspectul fontanelei: o fontanelă care bombează,  însoțită eventual și de pierderea conștienței și colaps,  este un indicator al prezenței unui hematom intracranian. În acest caz, trebuie să te prezinţi de urgență cu copilul la medic!

Mai mult, o cădere putenică din pat poate duce la răni care sângerează, mai ales dacă bebelușul s-a lovitși de vreun obiect de pe jos.  În acest caz, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să vezi dacă sângerarea poate fi controlată și dacă dă semne că se poate opri fără dificultate. Dacă rana respectivă este adâncă, este necesar să te prezinţi cu el la medic. Când nu e prea adâncă, poți rezolva situația dezinfectând și aplicând plasturi.

În caz de vânătăi, nu te alarma prea tare, deoarece, de regulă, ele nu sunt indiciile unei vătămări serioase.Aplică gheață și, dacă acestea se agravează, solicită ajutorul unui medic.

Bebe a căzut din pat. Ce putem face, să nu mai cadă, pe viitor

Supraveghează-l permanent, mai ales dacă are peste 6-7 luni. Ia în calcul faptul că oricând se poate trezi și, dacă va încerca să plece din pătuţ, va fi expus riscului de a cădea.

Dacă simţi că este momentul potrivit, fă tranziţia de la pătuţul special la patul normal - Odată ce bebelușul ajunge la vârsta de 1 an și jumătate, se spune că mișcările sale sunt suficient de coordonate pentru a nu aluneca ușor de pe marginile patului. Poate fi un moment bun pentru a începe să-l obișnuiești să doarmă într-un pătuț obișnuit, în condițiile în care obiceiul tot mai frecvent de a se da jos din pătuțul de bebeluș îl pot expune mai mult riscului de a cădea.

Pune diverse „obstacole" în calea căderii din pat – Dacă bebe este mai mare de 9 luni, poți, de pildă, să rulezi o păturică subțire, un prosop de plajă sau chiar niște pernuțe de cealaltă parte a pătuțului (până la această vârstă, se poate sufoca uşor).

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!