Primele săptămâni alături de un nou-născut sunt cele mai intense pentru o proaspătă mămică, mai ales dacă este la primul copil. Mai ales atunci când micul pui de om plânge. Care dintre hohote reprezintă o urgenţă? Care mai poate aştepta? Iată un mic ghid de interpretare al plânsului la bebeluşi.
Plânsul este singura formă de comunicare pe care un nou-născut o experimentează, așa că în primele zile va trebui să-l asculți cu mare atenție și, odată cu timpul şi cu experienţa, vei învăţa să interpretezi mesajul plânsetelor. Desigur, uneori motivul e evident. Când bebeluşul plânge după primul vaccin făcut de pediatru, îţi dai seama că urletul înseamnă că îl doare, iar scâncetele din miezul nopţii semnalează că îi e foame.
Însă există și alte situații în care poate nu-ți dai seama care este motivul disconfortului. Iată cum poți interpreta momentele în care bebelușul tău plânge:
Plânsetul puternic, lung şi ascuţit sau urletul - înseamnă „Ceva mă doare rău!”. Ce e de făcut? Mergi repede la bebe şi caută o explicaţie. A căzut ceva în pătuţ, îşi duce mâna la ureche ca să arate că îl doare ceva, are febră? Mergi la pediatru cât mai rapid!
Scâncetul – este cel mai bun semn prin care îți dai seama că îi este foame. În acest caz, alăptează-l sau dă-i biberonul. Dacă nu îi e foame, atunci poate are gaze. Ridică-l, ţine-l la nivelul umărului şi fă-l să râgâie.
Plânsul subţire, însoţit de agitaţie şi de frecarea ochilor cu mânuţele - lui bebe îi e somn, iar tu trebuie să îl duci în pătuţul lui. Dacă plânsul cu suspine continuă, atunci înseamnă că e obosit de atâta joacă şi vrea doar să fie lăsat în pace.
►Citește și Primele zile cu un nou-născut! 9 trucuri care îți pot face viața mai ușoară
Plânsul neîncetat, când strânge pumnii şi ţine ochii strâns închişi – în acest caz pare că orice ai face nu are niciun efect. Cel mai probabil este vorba despre colici, care apar ca urmare a durerilor de burtică sau pot fi o reacţie la tensiunea şi agitaţia din casă. Dacă vorbim de colici, există mai multe soluții pe care le găsești aici.
Văietatul – când este sub forma unui plâns nazal slab, cu o tonalitate scăzută şi posibilă înroşire a feţei arată că bebelușul nu se simte prea bine. Ce trebuie să faci în această situație? Verifică dacă nu cumva are febră, ţine picioruşele chircite (semn al durerii abdominale), dacă îşi freacă urechea (posibilă infecţie) sau dacă are diaree. Dacă observi aşa ceva, ţine-l în braţe şi vorbeşte-i până se linişteşte şi neapărat fă o programare la medicul pediatru.
►Citește și În vizită la un nou-născut! 10 reguli pe care trebuie să le respecți
Ţipătul strident, pătrunzător – înseamnă că bebe s-a speriat de ceva. Tu va trebui să cauţi sursa sperieturii şi să o elimini, apoi să îl iei în braţe şi să îl calmezi pe micuţ. În alte cazuri, ţipătul poate fi provocat de lipsa mamei, în mintea bebeluşului existând această logică: “Mama a dispărut. Se mai întoarce?”
Tânguirea însoţită de dat din picioare - e un semnal că trebuie să schimbi scutecul sau că există o iritaţie, mâncărime.
Atenție! Există şi situaţii când bebeluşul plânge imediat după ce a fost alăptat, iar cea mai probabilă cauză este alimentaţia condimentată a mamei, care ajunge în lapte, provocând gaze sau alte probleme intestinale minore.
Sursa: babycenter.com