În primul an de viață, micuțul tău trece de la etapa de a fi total dependent de tine la etapa de a deveni încet, încet independent. El începe să se miște singur, să spună primele cuvinte și chiar să se hrănească singur.
Pentru ca puiul tău să se dezvolte corect și să aibă creierul mereu antrenat, trebuie să faceți împreună următoarele activități simple:
Timp petrecut pe burtică
Prin această activitate îți pregătești bebelușul pentru a merge de-a bușilea și, ulterior, pentru a se deplasa singur. Timpul petrecut pe burtică îi crește rezistența corpului copilulului și îi exercită micuțului abilitățile motorii fine. Începe această activitate treptat, cu doar două până la cinci minute de câteva ori pe zi. Până la vârsta de un an, bebelușul ar trebui să poată rezista până la 20 de minute pe burtică.
► Citește și: Dezvoltarea bebelușului de la 4 la 12 luni. Cum poți ajuta
Citește-i povești
Cititul expune bebelușul la cuvinte și sunete și îl face participant activ. Mașinuța face vruuuum! Deci, ce sunet scoate mașina?
Cărțile care au luminițe sau care scot sunete sunt excelente pentru bebelușii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni.
Vorbește cât mai des cu el
Cu cât bebelușul aude mai multe cuvinte, cu atât îi va fi mai ușor să înceapă să le reproducă. Încurajează bebelușul să scoată diferite sunete, pentru că, în acest mod îi dezvolți abilitatea de vorbire timpurie.
► Citește și: Bebeluşii învaţă să vorbească urmărind mişcarea buzelor. Ce spun cercetătorii
Joacă-te cât mai mult cu el
Ține-l în brațe, zâmbește-I și pupă-l ori de câte ori ai ocazia. Rutinele constante cum ar fi băița sau pregătirea pentru somn pot ajuta, de asemenea, la creșterea nivelului de atașament.
Pune distracția pe locul 1
Timpul de joacă îl ajută pe bebeluș să învețe mai multe despre mediul înconjurător, să ințeleagă cauza și efectul, precum și să înțeleagă cum funcționează lucrurile. Învățarea lucrurilor noi ajută creierul să construiască conexiuni importante.
► Citește și: Bebelușul la 6-9 luni. Mişcarea pune stăpânire pe tot