Daca ti s-a spus ca bebelusul are hipoglicemie (lipsa zaharului din sange) sau are un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune, trebuie sa stii ca alaptarea poate ajuta la remedierea situatiei.
Zaharul din sange se produce atunci cand cererea organismului pentru glucoza (zahar simplu) este mai mare decat oferta. Sugarii obtin glucoza din lactoza (zaharul din lapte) care este in prezent in lapte si colostru. Unii copii au o mai mare dificultate in mentinerea unui nivel adecvat de zahar in sange. Perioadele prelungite de lipsa de zahar din sange pot afecta sistemul nervos central.
Bebelusii cu risc de a dezvolta hipoglicemie includ: prematuri sau copii nascuti dupa termen, copiii din mame diabetice, copiii nascuti din mame care au primit o doza mare de solutie de glucoza in timpul travaliului, nou-nascuti care sunt fie mici sau mari pentru varsta gestationala si sugari care au experimentat detresa respiratorie, dificultati de respiratie sau care au trecut printr-o nastere dificila.
Bebelusii cu risc de hipoglicemie trebuie sa fie alaptati frecvent. Iata cum ii poate ajuta alaptarea:
- Concentreaza-ti energia pe incurajarea copilul sa suga bine si de multe ori. Mesele de colostru frecvente, mici, bogate in proteine si calorii sunt mult mai bune pentru copilul tau decat sticlele de apa cu zahar oferite de personalul spitalului.
- Ajutandu-l pe bebelus sa nu isi risipeasca energia va duce la mentinerea unui nivel corespunzator de zahar in sange. Alaptarea frecventa are un efect care economiseste energie. Bebelusii utilizeaza mai putina energie cand sug de la san decat atunci cand plang sau beau din biberon. Ofera-i sanul de multe ori, atat pentru confort, precum si pentru hranire.
- In cazul in care suplimentele sunt indicate in primele zile de viata ale bebelusului, foloseste formula pentru sugari, mai degraba decat de glucoza si apa, care poate provoca cresterea rapida si apoi scaderea brusca a nivelului de zahar din sange. Studiile recente arata ca in cazul in care nou-nascutii au nevoie de suplimente din cauza hipoglicemiei sau a icterului, ar trebui sa primeasca formula de lapte praf, mai degraba decat de glucoza si apa.
- Un nou-nascut dintr-o mama cu diabet zaharat insulino-dependent, mai ales daca s-a nascut prematur, va avea nevoie de mai multe ori pe zi de solutie de glucoza intravenos si/sau biberoane cu formula de lapte praf pentru a stabiliza zaharul din sange pana cand mama lui este capabila sa produca lapte suficient. Aceste suplimente ar trebui sa fie adaugate in plus si nu sa inlocuiasca alaptarea frecventa.
Daca citesti aceste lucruri in timpul sarcinii, trebuie sa stii ca poti reduce sansele copilului de a avea probleme cu hipoglicemia in functie de ceea ce faci inainte si in timpul nasterii:
- Ai grija de tine din punct de vedere nutritional si medical in timpul sarcinii.
- Daca ai diabet zaharat, incearca sa mentii un control stabil in timpul sarcinii.
- Cu exceptia cazului in care este necesar din punct de vedere medical, evita dozele mari de solutie perfuzabila de glucoza de zahar in timpul travaliului. Continutul ridicat de zahar din sangele matern declanseaza productia de insulina la copil, ceea ce poate duce la o scadere a zaharului din sange la mama si copil imediat dupa nastere.
Fa ce se poate pentru a diminua stresul copilului in timpul travaliului si la nastere. Stresul nou-nascutului poate epuiza rezervele de glucoza ale copilului.
Sursa foto: hepta.ro