Sari la conținut

Bebelușii isteți au nevoie de mai puțin somn și se trezesc în timpul nopții, spun studiile

Nu mai știi ce să te faci cu bebelușul tău, pentru că somnul de noapte îi e străin? Nu te speria, se întâmplă acest lucru pentru că e foarte isteț – spun oamenii de știință.

Conform specialiștilor, copiii mai înzestrați nu au nevoie de atât de mult somn.

Profesorul Peter Fleming, de la Universitatea din Bristol, specialist în sănătatea și dezvoltarea copilului, susține că bebelușii care se trezesc des în timpul nopții au un nivel de inteligență mai ridicat și sunt mai sănătoși.

În fapt, profesorul Fleming spune că ideea conform căreia bebelușul trebuie să doarmă toată noaptea, fără întrerupere, este mai de grabă un concept modern.

Din punct de vedere evoluționar, este mai natural ca bebelușul să se trezească în timpul nopții.

Bebelușii nu sunt construiți să doarmă pentru perioade mai lungi de timp, nu e bine pentru ei, și nu este nicio dovadă că somnul neîntrerupt are vreun beneficiu asupra copilului, spune Fleming.

Și îmi pare rău să o spun… poate că nu asta își doresc părinții să audă, adaugă el.

Se pare că bebelușii iubesc să doarmă ziua și între 6 seara și 12 noaptea e normal să își dorească să fie treji. Iar biologic, așa e cel mai bine, pentru că în acest interval orar părinții au cea mai mare disponibilitate de a le oferi lor atenție, fără să fie distrași de nimic altceva.

Din punct de vedere biologic, acest somn înrerupt este normal și benefic. Numai că nu se potrivește dorințelor părinților secolului XXI.

Mai mult, Dacia F Narvaez, professor la Universitatea Notre Dame, susține că niciun om – adult sau copil – nu este construit să doarmă toată noaptea. Numai că sunt făcuți să uite, până dimineața, că s-au și trezit în timpul nopții.

Bebelușii se nasc mai devreme decât o fac alte mamifere, motiv pentru care au nevoie de ai multă îngrijire.

Bebelușii se nasc cu 9-18 luni mai devreme decât ar trebui. Animalele, când vin pe această lume, sunt capabile să mergă și să se hrănească singure – noi, oamenii, nu putem face asta. Noi aratăm ca niște fetuși, când ne naștem, și chiar asta suntem, adaugă profesorul Narvaez. Ceea ce înseamnă că noi, părinții, vrem ca bebelușii noștri să fie calmi, în timp ce creierul lor este încă în plină dezvoltare.

Bebelușii au nevoie de îngrijire – așa cum se întâmpla în pântecul mamei, unde primeau tot ceea ce le trebuia.

Așa că, data viitoare când micuțul tău se trezește la 2 dimineața, fii mândră – probabil crești un mic geniu!

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!