Foarte multi factori pot declansa o greva a laptelui, adica un moment in care bebelusul refuza sa suga de la san dupa ce o perioada lunga a mancat foarte bine. Trebuie sa fii atenta la toate semnele, fiindca exista evident ceva ce il deranjeaza.
Ce se intampla in timpul grevei laptelui?
In timpul unei greve a laptelui, bebelusul pare fericit cand se vine ora mesei si se apropie de san fara probleme insa isi pierde imediat interesul sau incepe sa planga. Uneori o greva a laptelui apare dintr-o data. In alte cazuri ea incepe sa se manifeste gradat.
Ce cauzeaza greva laptelui
Cele mai frecvente cauze ale grevei laptelui includ:
- Durere sau disconfort. Iesirea dintilor, aftele sau o durere in gat pot cauza durere in timpul alaptatului, iar o infectie a urechii poate cauza durere in timpul suptului. O ranire sau durere de la un vaccin poate cauza disconfort intr-o anumita pozitie de alaptare.
- Boala. Nasul infundat sau raceala pot face dificila respiratia in timpul alaptatului.
- Stresul sau distragerile. Suprastimularea, mesele intarziate sau separarea indelungata pot cauza o stare de nervozitate si o alaptare dificila. O reactie violenta din partea ta in cazul unei muscaturi poate avea acelasi efect. Uneori bebelusul este pur si simplu prea distras pentru a se hrani.
- Mirosuri sau gusturi noi. Schimbarile in mirosul tau obisnuit (datorate unui sapun, parfum, lotiune sau deodorant nou) pot face ca bebelusul sa isi piarda interesul in alaptare. Schimbarile in gustul laptelui, cauzate de ceea ce ai mancat, pentru ca esti la menstruatie sau ai ramas din nou insarcinata – pot declansa la randul lor o greva a laptelui
- Cantitate redusa de lapte. Suplimentarea meselor cu lapte praf sau folosirea prea deasa a suzetei pot reduce cantitatea de lapte. Uneori o cantitate redusa de lapte este semn de sarcina.
Faptul ca bebelusul intra in greva laptelui asta nu inseamna neaparat ca este gata sa fie intarcat. Greva laptelui este de obicei depasita in cateva zile.
Cum sa abordezi greva laptelui
O greva a laptelui este frustranta atat pentru mama cat si pentru bebelus. Tu te vei simti respinsa si probabil vinovata, desi nu ai de ce sa te simti asa. Incearca sa ai rabdare in timpul in care ii vei schimba bebelusului obiceiurile de hranire. Pentru a preveni angorjarea si a-ti mentine fluxul de lapte, pompeaza lapte dupa acelasi program dupa care hraneai bebelusul. Poti sa ii oferi laptele cu o lingurita sau in biberon.
Poti sa mai incerci:
- Stoarce cateva picaturi de lapte si unge mamelonul. Incearca sa il pui pe bebelus la san si vezi ce se intampla. Daca devine frustrat si nervos reia operatiunea mai tarziu.
- Schimba pozitia de alaptat. Daca bebelusul este racit si are nasul infundat incearca sa il tii cat mai la verticala in timpul alaptarii. Curata-i nasul inainte alaptarii.
- Ai grija la distrageri. Incearca sa il hranesti intr-o camera linistita si intunecata, fara distrageri. Sau ia in considerare abordarea inversa – intoarce-te astfel incat bebelusul sa vada toata activitatea.
- Strange-l la piept. Contactul piele pe piele intre tine si el ii poate reaprinde interesul in alaptare.
- Ai grija la dintisori. Daca bebelusului tau ii ies dintii, maseaza-i gingiile cu o carpa rece sau cu degetul inainte de alaptare. Daca bebelusul musca in timpul alaptarii, incearca sa nu reactionezi prea tare. Pune pur si simplu degetul in gura lui pentru a opri muscatura.
- Evalueaza schimbarile in rutina ta. Gandeste-te la orice schimbari in rutina care l-ar putea supara pe bebelus. Esti stresata? Iei medicamente noi? Ti-ai schimbat dieta? Folosesti un nou parfum sau sapun parfumat? Poti fi gravida?
Daca greva dureaza mai mult de cateva zile, bebelusul tau are mai putine scutece ude decat de obicei sau esti ingrijorata cu privire la dificultatea lui de a se hrani, vorbeste cu medicul pediatru.