Sari la conținut

Bebelusul comunica prin plans

Daca te sperie plansul bebelusului este momentul sa te calmezi. Plansul este modul lui de a comunica cu tine si de a-si exprima nevoile si, mai tarziu, dorintele.

Inca din momentul nasterii bebelusul incepe sa comunice. Si cum plansul este singurul mod de comunicare pe care il cunoaste, bebelusul plange!

Desi ti se va parea imposibil la inceput sa deslusesti ce vrea bebelusul cand plange, cu putina rabdare si mult calm vei ajunge sa diferentiezi plansul si sa iti dai seama de ce are nevoie bebelusul.

Capacitatea de a plange este singurul mod cu care sunt dotati bebelusii la nastere si va fi singurul mod in care vor comunica pentru o bucata de vreme. Bebelusul plange in general ca sa iti comunice cateva lucruri: ca este ud, ca ii este frig, ca este obosit, ca ii este foame sau ca are nevoie de apropiere fizica.

Fiecare tip de „cerere” este insotita de un alt mod de a plange. Chiar daca la inceput nu vei putea face diferenta intre diferitele tipuri de plans, incet-incet iti vei da seama de unele subtilitati. De exemplu, plansul de foame este scurt si pe un ton mai jos, in timp ce cel de frustrare are note inalte, ascutite. Cele mai multe femei inregistreaza automat aceste plansete si stiu sa reactioneze in consecinta.

Citeste de ce este complicat sa fii mama incepatoare.

Un bebelus care plange este un bebelus normal care stie sa isi comunice prompt dorintele. Nu numai foamea sau durerea ii fac pe bebelusi sa planga, ci si superstimularea din mediul inconjurator. Ce noua ni se pare firesc si calm, pentru ei poate fi pur si simplu prea mult.  Ca atare vor plange ca sa se descarce si sa se linisteasca.

Comunicarea are loc si in sens invers

Un nou nascut stie sa diferentieze vocea umana de alte voci. Incearca sa dai atentie modului in care bebelusul raspunde cand vorbesti cu el, o voce care este asociata cu mancare, dragoste, atingere, liniste.

Fa un mic experiment. Apropie-te de patutul in care plange bebelusul si vezi cum se schimba modalitatea de plans odata ce iti aude vocea.  Se poate sa isi intensifice miscarile sau chiar sa intoarca capul in directia vocii tale. Si dupa cateva saptamani (poate chiar in prima luna) te vei putea bucura de primele surasuri.

O comunicare buna

Imediat dupa nastere, incepe sa comunici prin atingere si voce. Bebelusii invata rapid despre lume folosindu-si simturile.  Dupa cateva zile bebelusul se va obisnui cu tine si va incepe sa se concentreze asupra fetei tale.

Vorbeste cu bebelusul oricand, oriunde, indiferent de ceea ce ii spui. Va incepe sa iti cunoasca inflexiunile vocii si va asocia vocea ta cu siguranta.  

Nou-nascutul invata despre viata cu aproape fiecare atingere, deci ofera-i multe mangaieri si multe sarutari ca sa stie ca lumea este un loc linistitor.

Comunicarea cu nou-nascuti este o chestiune de satisfacere a nevoilor lui. Raspunde intotdeauna la strigatele bebelusului - nu il poti rasfata de acum prin prea multa atentie.

Exista momente in care bebelusul este schimbat, leganat, hranit si totusi plange in continuare. Este posibil sa fie foarte obosit, suprastimulat si va plange pana cand se va linisti.

Cei mai multi copii au o anumita ora la care plang mai mult, de obicei seara.  Dar un copil care plange mai mult de trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe saptamana si cel putin trei saptamani, este posibil sa aiba colici. Cei mai multi trec de aceasta perioada in jur de 3 luni.

Incearca sa calmezi copilul. Unii se linistesc leganati, altii cu ajutorul sunetelor, fiecare copil este diferit.

Perioada de inceput este grea insa este deosebit de frumoasa, este momenul in care ne descoperim copilul si el pe noi si incepem sa fim o adevarata familie. 

Sursa: Kid's health

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!