Se apropie prima aniversare a bebelușului! 12 luni pline de iubire și progrese.
Cu toate acestea, este important ca fiecare părinte să-și amintească de faptul că fiecare copil este diferit. Unii prichindei își vor dezvolta anumite abilități înaintea celorlați. Unii bebeluși pot sări peste anumite abilități.
De fapt, prima zi de naștere este un moment minunat pentru a lua în considerare ritmul unic și calea de dezvoltare a copilului tău. Orice punct de referință sugerat de primul an de viață al puiului tău trebuie măsurat în funcție de cronologia de dezvoltare specifică bebelușului.
Progresele bebelușului de 12 luni – el dezvoltă dorințe, opinii și preferințe
Asta nu înseamnă că bebelușul tău nu a avut preferințe și dorințe până la împlinirea vârstei de 1 an, doar că, în sfârșit, este capabil să transmită aceste dorințe și preferințe prin intermediul limbajului corporal, al vocii și al expresiei faciale.
Desigur, preferințele și modul în care le exprimă nu pot fi generalizate. Unor bebeluși le vor plăcea lucrurile altora. Unii bebeluși pot arăta frică de străini prin faptul că sunt mai puțin sociabili. Unii ar putea plânge atunci când un părinte pleacă. Unii pot cere o jucărie, iar alții ar putea păcăli pentru a obține atenție și interacțiune. Unii bebeluși ar putea face toate aceste lucruri.
Ceea ce este cel mai important este faptul că puiul tău de 12 luni arată că este interesat de lumea din jurul lui și că dorește să-și comunice interesele și nemulțumirea cu tine prin vocalizarea lor sau prin gesturi.
► Citește și: Rutina bebelușului de la 9 la 12 luni
Când ar trebui să te îngrijorezi?
Bebelușul în vârstă de 12 luni ar trebui să-și poată folosi limbajul corpului, expresiile faciale sau mișcările într-un mod scop. Poate vei vrea să vorbești cu un medic pediatru dacă bebelușul tău nu poate îndrepta sau mișca din cap pentru a comunica nevoi sau dorințe.
Când nu există motiv de îngrijorare?
Mulți părinți speră să audă un prim cuvânt în jurul vârstei de 12 luni. Un părinte care vorbește mai mult cu copilul lor va avea un prichindel care vorbește mai mult și mai devreme. Așadar, dacă ești genul de părinte mai tăcut, va trebui să aștepți un pic mai mult.
Progresele bebelușului de 12 luni – este mai receptiv și mai interactiv
Probabil că ai observat că abilitățile lui de comunicare au înflorit cu adevărat. De fapt, dincolo de a-și transmite fericirea sau nemulțumirea lor față de lume, puiul tău acum să recunoască și să răspundă indicililor tale.
La vârsta de 12 luni, copilul tău poate imita mișcările tale. Îți va acorda atenție (atunci când vrea) și ar trebui să poată răspunde anumitor comenzi simple.
Această interactivitate va face ca jocul și poveștile să devină mult mai distractive. Poți ascunde obiecte în fața copilului tău și el le va căuta.
O parte din acest joc interactiv poate fi solicitat și de copilul tău. Problema este că ceea ce pare distractiv pentru copilul tău s-ar putea să nu pară distractiv pentru tine. De exemplu, aruncarea în mod repetat a unei jucării ar putea părea inexplicabilă, dar pentru un copil de 12 luni este un experiment distractiv să vadă cum reacționezi.
► Citește și: Dezvoltarea bebelușului de la 4 la 12 luni. Cum poți ajuta
Când ar trebui să te îngrijorezi?
Dacă copilul tău a fost interactiv și acum pare că nu mai este, ar trebui să discuți cu un pediatru. Dar ține cont de faptul că regresiunile ar putea să nu fie subite și că acestea trebuie să fie plasate în contextul dezvoltării copilului tău. O oră sau chiar o zi a unui copil mai puțin jucăuș și interactiv nu indică neapărat o problemă.
Când nu există motiv de îngrijorare?
Fiecare copil are o personalitate diferită. Unii bebeluși de 12 luni sunt mai exuberanți și activi decât alții, iar unii sunt mai lenți. Este important să nu compari nivelul de activitate al bebelușului cu alții.
Progresele bebelușului de 12 luni – el începe să stea în picioare
La vârsta de 12 luni, bebelușii cărora li s-a oferit ocazia au, în general, capacitatea de a sta pe picioarele lor, fie cu ajutorul unui părinte, fie cu ajutorul unei piese de mobilier. Unii bebeluși pur și simplu se vor retrage și se vor așeza pe podea, în timp ce alții pot face un pas sau doi.
Când ar trebui să te îngrijorezi?
Discută cu medicul pediatru dacă micuțul oare că trage o parte a corpului atunci când se mișcă sau dacă nu este în stare să stea în picioare și să-și țină corpul, chiar și cu sprijin din partea ta.
► Citește și: Bebeluşul de 9-12 luni – Cum îl putem ajuta să îşi dezvolte limbajul
Când nu există motiv de îngrijorare?
Nu există o regulă cu privire la momentul când bebelușul face primii pași. Dacă puiul tău nu face pași acum, liniștește-te. În cele din urmă, se va întâmpla atât timp cât va avea timp și spațiu pentru a exersa.