Sari la conținut

Bebelușul de 12 luni nu are pofta de mâncare. Motiv de îngrijorare?

Obiceiurile alimentare ale unui bebeluș se schimbă foarte mult după primul an de viață. Chiar dacă îi oferi micuțului tău alimentele pe care obișnuia să le consume, el ar putea să refuze să le mănânce.

Această lipsă de apetit are legătură cu modificările fizice și mentale legate de vârsta bebelușului tău. Începând cu primul an de viață, corpul unui copil crește într-un ritm mai lent decât înainte. Acest lucru se întâmplă ca o consecință a două procese independente: pe de o parte, metabolismul copilului „încetinește” în raport cu ritmul primelor luni de viață și, pe de altă parte, nivelul de activitate fizică crește.

Ar trebui să te îngrijorezi dacă micuțul tău în vârstă de 12 luni nu mai mănâncă cum obișnuia să o facă?

► Citește și: 5 alimente bogate în fibre, pentru bebeluși

Caracteristicile lipsei de mâncare la bebelușii de 12 luni

Lipsa poftei de mâncare este normală la această vârstă. Conform estimărilor, aproximativ 30% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani refuză să mănânce. În schimb, pentru a defini refuzul alimentar ca fiind fiziologic, trebuie respectate toate condițiile de mai jos:

  • Un copil sănătos care nu a prezentat semne sau simptome ale bolilor digestive.
  • Copilul menține o progresie bună în ceea ce privește greutatea și înălțimea, în funcție de referințele pentru vârsta și sexul lui.
  • Copilul menține un nivel de activitate și dispoziție adecvat vârstei lui.

Lipsa poftei de mâncare la bebelușii de 12 luni. Cum îi faci față?

În primul rând, trebuie să fii conștientă de faptul că aceasta este o schimbare tranzitorie. Așa cum probabil ai experimentat colici când bebelușul abia fusese născut, vei înțelege că, indiferent cât de greu este să faci față momentelor acestora, într-o zi va trebui să nu te mai îngrijorezi atât.

Iată câteva sfaturi utile, de pus în practică, ori de câte ori simți că situația se complică:

Tratează totul cu calm și răbdare

Relația dintre părinți și copii ajută la modelarea comportamentului alimentar. Din acest motiv, cu cât situația devine mai tensionată, cu atât va fi mai dificil rezultatul. Și acest lucru se aplică nu numai cantității, ci și calității alimentelor pe care copilul le primește în cele din urmă.

► Citește și: 10 alimente pentru a încuraja creșterea sănătoasă în greutate a bebelușului

Oferă-i copilului o varietate de alimente

Cu toții avem preferințe pentru anumite alimente și acesta nu este deloc un lucru rău. De asemenea, este adevărat că avem tendința de a copia obiceiurile alimentare ale părinților sau ale fraților noștri. Pe lângă contextul social și comportamentul imitat, există factori genetici implicați în preferințele alimentare.

► Citește și: Autodiversificarea: alimente pe care bebelușul le poate mânca singur, în funcţie de vârstă

Nu forța copilul să mănânce

Nu este nevoie să îți forțezi copilul să mănânce și nici nu trebuie să-l ameninți sau să-l mituiești. Dimpotrivă, orice acțiune sub presiune poate avea consecințe negative, în viitor.

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!