Astazi vrem sa plecam in excursii din ce in ce mai extravagante si mai indepartate. Sau pur si simplu vrem sa vizitam locurile interesante din tara, multe dintre ele aflate la altitudine inalta. Intrebarea care se naste firesc este daca bebelusul poate avea probleme de sanatate sau acomodare din cauza altitudinii inalte. Iata ce zic specialistii.
Bebelusul poate avea anumite probleme de adaptare, manifestate printr-un disconfort evident. Dar daca are trei luni sau este mai mare de atat (plamanii lui nu sunt maturizati inainte de aceasta varsta), nu este nici un pericol sa mergi cu el intr-o excursie in munti. Daca locuiesti intr-un oras aflat la altitudine, este normal ca bebelusul sa se adapteze la presiune si un nivel scazut de oxigen mult mai repede. O altitudine inalta este considerata a fi cea peste 1500 de metri.
Este posibil insa sa sufere de rau de altitudine, iar simptomele acestuia sunt:
Conform clinicii Mayo, exista trei tipuri de probleme de sanatate cauzate de altitudinea inalta:
Rau acut de munte (AMS): Chiar daca are adjectivul de acut in denumire, AMS este de fapt cea mai usoara si cea mai des intalnita afectiune cauzata de altitudine. Oamenii pot resimti AMS din cauza presiunii reduse a aerului si a nivelului scazut de oxigen. Simptomele AMS includ dificultati de adormire, ameteala, oboseala, dureri de cap, pierderea poftei de mancare, greata sau voma, bataie rapida a inimii si dificultati de respiratie.
Edem pulomonar de altitudine inalta (HAPE): Aceasta este o afectiune grava in care oamenii experimenteaza greutate in a respira (chiar si cand se odihnesc), tuse persistenta si imposiblitatea de a face exercitii (chiar si la nivel foarte simplu). Unii pot tusi cu sange ceea ce sugereaza existenta lichidului in plamani.
Edem cerebral de altitudine inalta (HACE): Este o alta afectiune grava care cauzeaza dificultatea de a merge, letargie severa si pierderea concentrarii.
Cum sa tratezi raul de altitudine
Daca bebelusul are probleme sa se aclimatizeze la altitudini inalte, se poate sa prezinte dificultati de respiratie, de a dormi, sa nu aiba pofta de mancare sau sa aiba probleme stomacale si poate sa fie iritat. Aceasta stare de rau general se poate declansa in 36 de ore de la momentul in care ati ajuns la altitudinea ridicata. Vei sti cu siguranta ca bebelusul nu se adapteaza la altitudine foarte bine odata ce va incepe sa manifeste semnele de mai sus.
Il poti ajuta hidratandu-l bine (hraneste-l mai des la san sau cu formula de lapte), imbraca-l adevcat pentru ca organismul lui sa faca fata schimbarilor de temperatura sau du-l la o altitudine mai mica. Cu cat tu si copillul tau calatoriti mai repede la o altitudine inalta, cu atat este mai probabil sa suferiti de rau de altitudine. Planifica calatoria ca sa ai destul timp sa calatoriti incet si sa il ajuti astfel pe cel mic sa se acomodeze la schimbarile de altitudine.
In unele cazuri severe, este posibil ca bebelusul sa aiba nevoie de un tub de oxigen ca sa poata face tranzitia mai usor. In cazul in care vezi ca bebelusul se chinuie sa respire, are narile marite si este letargic, trebuie sa contactezi imediat medicul.