Nu toţi copiilor le este uşor mestece alimente. Dacă ai început diversificarea sau doar te pregătești pentru această etapă şi ai observat că bebelușul are o dificultate în a mesteca alimentele, atunci trebuie să fii atentă la rândurile ce urmează:
Primul an al bebelușului presupune foarte multe schimbări majore, mai ales în ceea ce privește alimentația. Părinții trebuie să dea dovadă de foarte multă răbdare pentru a-l obișnui pe cel mic cu gustul nou al alimentelor solide, cu textura și dimensiunile acestora. Se recomandă ca odată cu împlininirea vârstei de un an copilul să poată mânca și alimente care au consistenţa mai tare decât a piureului. Pentru a ajunge la această etapă, părinții pot începe să-l obișnuiască pe cel mic de la 7-8 luni, oferindu-i fructe și legume nepasate sau date pe răzătoare.
► Citeşte şi Sfaturi pentru autodiversificare usoara
Când putem începe să-i dăm bebelușului alimente nepasate?
Cel mai bun moment este să aștepți până la apariţia primilor dințișori. Pe lângă faptul că aceştia îl vor ajuta să rupă leguma respectivă, faptul că va trebui să mestece se va dovedi benefic pentru micuţ în lupta cu gingiile dureroase. Însă, cum la unii bebeluși primul dinte apare pe la 8-9 luni, poți începe și mai devreme.
Cum să stimulăm mestecatul alimentelor
– Prima schimbare în alimentația copilului depinde de părinți, în special de mamă! Tu trebuie să fii calmi și răbdătore! Copilul nu trebuie forțat să accepte alimentele nepasate, ori date pe răzătoare. Iar dacă bebelușul le refuză la început, atunci nu este pregătit pentru această etapă. Peste o săptămână este posibil să dorească să înceapă să mestece singur și să încerce noua experiență. Această etapă în diversificarea bebelușului ține, în primul rând, de dispoziția acestuia și de calmul părinților.
► Citeşte şi Autodiversificarea: alimente pe care bebelușul le poate mânca singur, în funcţie de vârstă
– Un alt truc la care apelează majoritatea mamelor este de a nu face o trecere bruscă de la piureul moale la alimentele nepasate. Se recomandă ca acestă schimbare să se producă treptat, prin modificarea consistenței piureului. Dacă la început foloseşti blenderul, în timp pregătirea mesei bebelușului se poate realiza prin pasarea alimentelor cu furculița; în acest mod, o parte din fructe, legume sau carne o să rămână în bucăți mai mari, dar suficient de accesibile pentru ca bebelușul să nu le refuze.
– Alternează piureul cu bucățile de alimente. Redu consistența și cantitatea piureului și oferă în completare alimente care sunt lăsate în bucățele mai mari. Prin această metodă te asiguri că bebelușul mănâncă exact cât trebuie și descoperă, în același timp, cum să mestece alimentele.
– În jurul vârstei de şapte-opt luni, copilul începe să fie tot mai independent și alege să se hrănească singur. Dacă observi acest comportament, se recomandă încurajarea copilului să mănânce singur, fie cu mâna, ori cu lingurița lui. Bucățile mici de fructe, legume sau carne îi vor crea o adevărată plăcere. Nu va descoperi doar o nouă textură a alimentelor, dar, prin acest joc repetitiv de a prinde și de duce la guriță, va stimula abilitățile motorii fine.
► Citeşte şi Autodiversificarea chiar functioneaza?
– Puterea exemplului joacă un rol important, ca în fiecare situaţie. Așează scaunul copilului la masă și mâncați împreună! Astfel, bebelușul îi va observa pe ceilalți cum mănâncă și va fi încurajat să procedeze la fel.
- După ce mai crește și înțelege, spune-i că mestecatul îl ajută să aibă dinți sănătoși și o guriță la fel de puternică precum cea a unui crocodil. Încurajați-l să mănânce încet și să mestece de multe ori alimentele, înainte de a le înghiți și să nu acumuleze multă mâncare în gură. Vei preveni, astfel, ca cel mic să se înece.
Sursa, Sursa foto: Free pik