Este rar cand bebelusul isi face programul de somn pentru toata noaptea inca de la inceput…dar va veni si acest moment. Iar noptile prea scurte sunt adesea problema principala a tinerilor parinti si oboseala nu ajuta deloc calmul. Este important ca nou-nascutul sa-si gaseasca ritmul si sa faca diferenta dintre zi si noapte.
Primele luni
Pe parcursul primelor luni, bebelusul se adapteaza. Nu-i cereti imposibilul. Totul este nou pentru el si nu are inca intelegerea ritmului zilelor. Nu face diferenta dintre zi si noapte. Asa ca se va trezi noaptea de multiple ori: ca sa ceara mancare, ca sa fie schimbat, uneori si pentru ca nu ii vine sa doarma.
Ce puteti face depinde de alegerea voastra, dar si de a bebelusului:
- unii parinti considera ca bebelusii se trezesc noaptea fiindca nu vor sa fie singuri. Si atunci ii iau cu ei in pat sau cu ei in camera, pentru a beneficia de un somn mai linistit. In acest fel pot face oarecum in somn toate gesturile necesare pentru linistirea bebelusului.
- alti parinti au o alta abordare: copilul trebuie sa invete cat mai repede ca noaptea este pentru dormit si atunci incearca sa obtina urmatoarele lucruri: daca s-a trezit, atunci sa adoarma singur, cum adoarme spontan in landou in timpul plimbarii. Este bine sa evitati sa-l luati sistematic in brate, dar linistiti-l. Si nu ezitati sa-l lasati sa planga cinci minute, va sfarsi prin a adormi. Nu ezitati sa-l puneti noaptea intr-o camera intunecata, ceea ce- l va ajuta sa faca distinctia dintre noapte si zi.
Fiecare bebelus are motivele sale pentru care plange noaptea. Prea cald, prea frig, probleme gastrice (bine cunoscute!), dureri…Si apoi, poate ii e foame. Este important sa-i vorbiti. Observandu-l cu atentie, veti ajunge sa cunoasteti ce-l necajeste pe micut.
De ce se trezeste noaptea?
Daca micutul dumneavoastra a dormit o noapte aproape completa, asta nu inseamna ca ritmul sau s-a reglat. Majoritatea copiilor au nevoie sa suga in timpul noptii in primele doua luni. Apoi, trepat, suptul de la mijlocul noptii (orele 3 – 4) se decaleaza catre dimineata. Organismul micutului trebuie sa invete tot si mai ales sa faca rezerve, ceea ce-i va permite sa faca o pauza de 8 ore intre mese, precum noi. De aici si cererea lor regulata din timpul noptii.
Si oamenii mari se trezesc in timpul noptii, numai ca adorm atat de repede la loc incat nici macar nu isi dau seama de acest lucru. Este vorba despre ciclurile de somn si ele apar la toti oamenii. Doar ca bebelusii nu se mai pot adormi la loc asa de usor. Sfatul specialistilor este sa nu ii invatati sa adoarma cu suzeta sau tinuti in brate pentru ca atunci va vor cere acest lucru de mai multe ori pe noapte.
Bebelusii nu au acelasi stil de somn de la o luna la un an. Anumite praguri de dezvoltare ii pot face sa doarma mai prost. De exemplu, la 6 luni incep sa devina mai agitati. In plus, este posibil sa ii supere si durerea legata de aparitia dintilor. La 9 luni incep sa aiba anxietati de separare, dar si sa se ridice (unii) singuri in picioare si sa ai surpriza sa ii gasesti pusi pe explorat pe la doua noaptea.
Cateva solutii:
- Decat sa-i impuneti ritmul dumneavoastra, mai bine urmati-l pe al sau. Este mai simplu sa dormiti in acelasi timp cu el, decat invers. Este adevarat ca fiind in concediu de maternitate/paternitate, solutia va e la indemana. Siestele va ajuta sa compensati orele nedormite din timpul noptii.
- Cautati sa faceti aranjamente practice, pentru a evita sa va miscati prea mult in timpul noptii. Puneti patul bebelusului in camera dumneavoastra, mai ales daca mai aveti un copil, pe care l-ar putea trezi.
- Incercati sa alternati cu sotul periodele de ingrijire a bebelusului. S-a observat ca in astfel de situatii copiii incep sa aiba un somn mai putin agitat.
Daca este mai mare si tot se trezeste noaptea incercati sa analizati orele de somn. Poate ca merge la culcare mult prea repede. Poate ca nu a dormit suficient in timpul zilei si asta il face agitat. Poate ca nu stati in preajma lui in timpul zilei si vrea sa recupereze orele pierdute. Sau poate l-ati lasat prea mult la televizor inainte de ora de culcare.
Intelegeti ca aceste momente lipsite de odihna nu sunt decat o perioada mai grea care va trece. Dar este asa greu sa fii inauntru! Repetati-va mereu ca nu mai e mult pana la capatul tunelului. Si incercati sa ramaneti calma.