Un bebeluș necesită sprijin pentru susținerea capului în primele luni de viață, deoarece mușchii gâtului nu sunt încă suficient de puternici. Până la șase luni, acești muschi devin mai puternici, iar bebelușul își poate întoarce capul dintr-o parte în alta și îl poate susține singur, fără a avea nevoie de ajutor.
Totuși, cum dobândește bebelușul controlul capului?
Controlul capului este un proces gradual. Un nou-născut nu își poate ține singur capul, fără sprijin, deoarece mușchii gâtului sunt slabi. Este nevoie să-ți folosești mâinile pentru a sprijini capul bebelușului, în timp ce îl ții în brațe.
Vei observa că bebelușii pot încerca să-și ridice capul atunci când stau pe burtică. De asemenea, pot încerca să-și întoarcă capul către direcția de unde se aud sunete. În primele 2-3 luni de viață, majoritatea bebelușilor încearcă să-și ridice capul atunci când sunt întinși pe burtă.
► Citește și: Bebelușul de 4 luni – singurele progrese care contează cu adevărat
Un bebeluș de trei luni își poate ridica capul și pieptul cu sprijinul mâinilor, în timp ce stă întins pe burtă. Cu toate acestea, fiecare copil se dezvoltă într-un ritm individual. Este posibil ca bebelușul tău să-și țină singur capul abia la vârsta de cinci sau șase luni.
Cum încurajezi bebelușul să-și țină singur capul?
Iată câteva metode pentru a-ți ajuta bebelușul să-și țină singur capul:
- Poți așeza bebelușul pe spate și îl poți ridica, trăgându-l ușor de mâini. Această metodă poate ajuta un copil de 4 până la 5 luni să facă exerciții și să își dezvolte controlul capului.
- Îl poți încuraja să-și susțină capul scoțând sunete sau strigându-l mai de la depărtare. Copilul își poate ridica capul sau îl poate deplasa dintr-o parte în alta pentru a-ți urma vocea.
- Poți mări timpul bebelușului de stat pe burtică, deoarece el va tinde să-și țină capul ridicat atunci când se așează pe burtă.
Când trebuie să-ți faci griji dacă bebelușul nu își poate ține singur capul?
Poți consulta un medic pediatru dacă bebelușul de 5-6 luni nu își poate susține singur capul. Deși majoritatea copiilor dezvoltă controlul capului până la vârsta de 6 luni, abilitățile pot varia la fiecare bebeluș.
► Citește și: Dezvoltarea bebelușului de la 4 la 12 luni. Cum poți ajuta
Controlul capului este adesea evaluat periodic, alături de diferite mișcări și posturi. Medicul pediatru îți poate spune dacă există îngrijorări în această privință.
Copiii prematuri pot atinge această etapă mai târziu decât alți copii. Discută cu medicul pediatru pentru a stabili calendarele etapelor de dezvoltare în funcție de vârsta ajustată a bebelușului prematur.
► Citește și: Dezvoltarea bebeluşului lună de lună
La ce să te aștepți după ce bebelușul își poate ține singur capul?
Controlul capului este una dintre etapele majore de dezvoltare pentru un copil. După ce a reușit să-și țină singur capul, bebelușul tău va învăța treptat să se rostogolească, să se ridice și să meargă.
► Citește și: 4 exerciţii utile pentru dezvoltarea musculaturii bebeluşului