Datorită faptului că suprafața pielii raportată la greutate este de 2 ori mai mare la un sugar decât la un adult, bebelușul va pierde mai multă apă prin transpirație. Unde mai punem că pe vreme de caniculă transpiră oricum mai mult, mai pierde apă și prin plâns, urină și scaune.
Din această cauză, sugarii au nevoie de 3 ori mai multă apă decât adulții, raportat la greutatea lor. De unde e bine să vină această apă și cum să fie ea, am scris în cele ce urmează, pentru cei preocupați de subiect. Poftiți de vă serviți.
Bebelușul 0-6 luni
Oricât ar arăta termometrele, oricât de roșu ar fi codul de avertizare, oricât de încinsă ar fi mama, bebelușii alăptați exclusiv nu au nevoie de supliment de apă până la 6 luni. Atâta vreme cât li se permite să sugă la cerere, putem fi siguri că ei își iau necesarul de hidratare de la sân. Laptele de mamă conține 88% apă. Studii efectuate la temperaturi între 21 și 41gr Celsius, atât în mediu umed, cât și uscat confirmă acest lucru. (sursa 1, 2, 3)
►Citeşte şi Cum protejăm bebeluşul de căldura extremă. Semnele deshidratării
Nici bebelușii care beau lapte praf nu au nevoie de supliment de apă înainte de diversificare, deși s-ar putea ca ei să simtă nevoia să bea mai mult lapte, când e foarte cald.
Bebelușul 6-12 luni
Adică, după diversificare: laptele matern sau laptele praf conține concentrația necesară de minerale și săruri, deci apei îi revine doar funcția de rehidratare a organismului. O putem oferi la mesele principale, putem lăsa copilului sticluța cu apă la îndemână în casă, undeva la nivelul lui ca să ajungă ușor sau îi putem oferi atunci când bem și noi. Eu mă distrez și acum când mai uit să îi dau copilului apă și mă trezesc eu că îmi torn în pahar, iar el vine și întinde mânuțele însetat!
Care apă e cea mai bună apă pentru bebelușul meu?
(…)
Citeşte mai mult pe şiblondelegandesc.ro