“Nu-l mai ține atât în brațe! O să-l răsfeți!”… De câte ori nu ai primit astfel de sfaturi? Este firesc ca primul impuls al unei mame care își aude puiul plângând să fie acela de a-l lua imediat în brațe. Și, în ciuda sfaturilor primite de la cei din jur care te avertizează că cel mic “se va învăța prost”, cercetătorii americani te sfătuiesc să nu-l lași să plângă. Dimpotrivă, reacția ta în astfel de momente contribuie semnificativ la crearea abilităţilornecesare dezvoltării copilului tău. Cum?
Părinții, rudele, uneori chiar și prietenii apropiați, trecuți și ei prin experiența îngrijirii unui nou-născut, tind să le atragă atenția proaspetelor mămici să nu-și mai țină în brațe bebelușii atunci când aceștia încep să plângă. Motivul? Îi vor răsfăța prea tare.
Sigur ai primit și tu un astfel de sfat... Însă noi studii arată că reacţia părinţilor la plânsul copilului e critică în procesul de dezvoltare a micuţului. Astfel, emoţia, atingerile şi îmbrăţişările contribuie semnificativ la crearea abilităţilor necesare dezvoltării copiilor.
►Citește și Cum să înţelegi plânsul bebeluşilor între 0 şi 3 luni
Un astfel de studiu a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Notre Dame din Indiana, Departamentul de Psihologie, efectuat pe mai bine de 600 de părinți. Potrivit rezultatelor acestei cercetări, publicate în Applied Developmental Science, copiii care au beneficiat de îmbrăţişarea părinţilor au devenit adulţi mai echilibraţi, nu au avut probleme de anxietate sau sănătate mintală. O copilărie pozitivă, plină de afecţiune şi atenţie din partea părinţilor, asigură viitorilor adulţi abilitaţile necesare de adaptare.
„Ceea ce fac părinţii în primele luni de viaţă ale copilului afectează modul în care creierul se dezvoltă şi funcţionează tot restul vieţii lor, aşa că emoţia, atingerile şi îmbrăţişările sunt extrem de benefice copiilor. Se poate observa că, la maturitate, micuţii care nu au primit suficienă dragoste tind să fie mai stresaţi şi să-şi controleze cu greu emoţiile negative“, a explicat psihologul Darcia Narvaez, profesor în cadrul universității amintite mai sus și una dintre autorii studiului.
►Citește și Bebeluşul plânge încontinuu? 3 metode prin care îl poţi linişti
„Primele patru până la şase luni din reprezintă una dintre cele mai importante perioade din viaţa unui copil. Ar trebui să încurajăm părinţii să-şi ia în braţe copiii atunci când plâng“, a concluzionat Darcia Narvaez.
Sursa: nypost.com