Chiar daca poate parea curios, se poate intampla ca bebelusului sa-i fie frica de apa. Este inutil sa-l fortati. Aveti rabdare si invatati-l sa nu se teama de acest nou element.
Un refuz uneori categoric
Bebelusul a petrecut 9 luni imbaiat in lichidul amniotic. Senzatia de apa pe piele ii este deci familiara. Bebelusii inotatori sunt dovada. Dar se intampla ca unora dintre ei sa li se intample cateva blocaje in timpul primelor saptamani de viata. Sedinta de baie care trebuia sa fie un moment deosebit, de bucurie si placere, devine astfel un adevarat calvar. Plange, urla si refuza categoric sa ii introduceti corpul in acest element lichid. Linistiti-va, cu un pic de rabdare, veti sti sa-l faceti sa capete incredere si va fi primul care va dori sa se joace cu apa din cada.
De ce?
Aceste refuzuri pot fi uneori greu de explicat. O singura experienta mai urata poate fi suficienta: o apa prea rece sau prea calda, sapun in ochi…si apa poate fi asociata acestor amintiri dezagreabile.
Acest blocaj se poate explica si printr-un sentiment de nesiguranta, nascut din faptul ca o data nu a fost bine sustinut. Bebelusul are nevoie sa simta ca gesturile dumneavoastra sunt ferme. Daca simte ca aveti incredere in dumneavoastra, va accepta baia fara probleme.
Cum sa reactionati?
Daca bebelusului dumneavoastra i s-a intamplat un asemenea blocaj, nu serveste la nimic sa fortati lucrurile. Din contra, incercati sa-l faceti sa-si recapete increderea: spalati-l cu o manusa de baie pe genunchii dumneavoastra, pe masuta de infasat sau in cadita cu doar 2-3 cm de apa. Pentru a-l clati, ridicati-l usor, mentinandu-i bine capul si folositi o manusa de baie curata imbibata cu apa calduta.
Il veti ajuta sa descopere progresiv placerile apei.
Nu-i place sa fie dezbracat…
Unora dintre micuti nu le place contactul pielii cu aerul, umed sau nu, si incepe sa tipe inca din mometul in care vreti sa-l dezbracati. Daca exista o asemenea situatie, incalziti bine sala de baie inainte sa-l spalati si incepeti cu partea superioara, cu ajutorul manusii de baie, lasand partea inferioara a corpului acoperita. Clatiti-l, acoperiti-l si apoi continuati cu partea inferioara.
Cel mai simplu este, deci, sa-l spalati pe genunchii dumneavoastra sau pe masuta de infasat, pana isi recapata increderea in apa.
Articole relationate
Timiditatea la copii: Cum să o deosebești de introversie și ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic să devină îndrăznet
Timiditatea este un comportament frecvent la copii, dar adesea confundat cu introversia. Deși ambele pot implica preferința pentru liniște sau reticența față de...
Febra la copii, fără niciun alt simptom. Când să te alarmezi?
Febra este una dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții se adresează medicului pediatru. Atunci când copilul prezintă febră în lipsa altor simptome...
Primul sezon rece al bebelușului: Ghid de îngrijire
Iarna aduce o mulțime de provocări pentru proaspeții părinți, mai ales dacă este primul sezon rece al bebelușului. De la temperaturile scăzute la aerul uscat din...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu