Alimentaţia naturală este un dar şi, în egală măsură, un drept, de care nou-născutul trebuie să beneficieze din plin. Alăptatul este benefic în primul rând pentru copil, dar este extrem de sănătos şi pentru organismul mamei.
Alăptarea, exclusivă timp de şase luni, reprezintă cel mai eficient şi cel mai bun anticoncepţional natural. Trebuie întrunite două condiţii: copilul să nu primească nimic altceva decât lapte matern, iar menstruaţia mamei, după sarcină să nu reapară. Această protecţie naturală încetează treptat în primele două luni după ce începe diversificarea alimentaţiei copilului.
Femeile care alăptează beneficiază de o protecţie suplimentară împotriva cancerului de sân. Statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au dovedit faptul că mamele care au alăptat cel puţin un copil, vreme de minimum un an, au cu 35% şanse mai mici de a face o formă de cancer mamar decât cele care au născut, dar nu au alăptat.
►Citește și Ce să NU spui unei mămici care alăptează. 7 sfaturi de la un consultant în lactație
Nu în ultimul rând, hormonii care controlează, generează şi întreţin procesul lactaţiei sunt adevărate "injecţii cu sănătate" pentru organismul feminin. Reduc riscurile afecţiunilor din sfera genitală, ameliorează sau vindecă leziunile uterului, reduc pilozitatea şi au efecte benefice asupra epidermei.
Hormonii respectivi sunt responsabili şi pentru efectele benefice asupra psihicului, iar mamele ştiu cât de important este tonusul psihic în perioada în care copilul este foarte mic şi este complet dependent de mama lui. Aceleaşi raporate ale OMS susţin că alăptarea, ca urmare a hormonilor care produc acest proces, aduce o protecţie suplimentară mamei împotriva osteoporozei.
Alimentaţia naturală este un foarte bun mijloc pentru a reveni la silueta de dinaintea naşterii, şi asta pentru că cea mai mare parte din grăsimile acumulate în timpul sarcinii sunt transferate în laptele matern. Rezervele adipoase sunt un rezervor care poate alimenta cu proteine şi grăsimi laptele matern, în condiţiile în care dieta maternă poate să nu depăşească 1800 de calorii sau chiar mai puţin.