Sari la conținut

Blanket training (Instruirea cu păturica) – controversata tehnică de a-ți disciplina copilul

Deși fiecare dintre noi are idei diferite cu privire la metodele de educare a copiilor, cu toții suntem de acord într-o privință: aceasta nu trebuie și nici nu se poate face în primul an de viață al copilului!

Cu toate acestea, există o metodă ce presupune disciplinarea copilului chiar începând cu luna a noua. Este vorba despre Blanket training sau instruirea cu păturica – tehnică ce sugerează că bebelușii pot fi instruiți folosind metode similare dresării unui cățel.

Blanket training (Instruirea cu păturica) – De unde a pornit

Instruirea cu păturica este o metodă care provine din controversata carte parentală "Pentru a pregăti un copil", publicată în 1994 și scrisă de fundația creștină, Michael și Debi Pearl. În mod tradițional, a fost numită Tehnica Pearl care impunea ca un copil să fie pedepsit corporal dacă a ieșit din cuvântul părinților.

Motivul general pentru care se aplică blanket training este acela de a-l învăța pe cel mic că întotdeauna există limite care trebuiesc respectate.

"Nu aștepta până când fac ceva greșit pentru a-i corecta, ba chiar profită de momente pentru a-l instrui", spun specialiștii.

Versiunea modernă înlocuiește aspectul pedepsei și utilizează, în schimb, un sistem de recompense

Blanket training (Instruirea cu păturica) – Ce presupune, mai exact

Tehnica presupune să îți lași copilul pe o pătură cu câteva jucării la care în mod normal nu are acces, pentru o anumită perioadă de timp. Mulți dintre cei care au aplicat-o au povestit că au încep prin a face cinci minute pe zi și, ulterior, construiesc intervalele de ore suplimentare.

Blanket training (Instruirea cu păturica) – Argumente pro

Susținătorii acestei tehnici sunt de părere că metoda este folositoare în ideea în care copilul percepe că nu este voie să depășim limitele. Ce se întâmplă dacă o facem? În cazul micuțului, este pus înapoi pe pătură și, cu cât rezistă mai mult acolo, cu atât recompensele îi vor fi mai mari. Aceasta este, însă, versiunea modernă a aplicării metodei. La origini, aceasta impunea ca micuțul să fie pedepsin, în momentul în care a părăsit spațiul alocat.

Blanket training (Instruirea cu păturica) – Argumente contra

Psihologul Sasha Lynn este preocupată de faptul că această metodă nu ajută copiii să înțeleagă de ce o fac. "Blanket training pare să fie mai mult un exercițiu de condiționare clasică - și pericolul în acest caz este că, de fapt, copiii nu înțeleg de ce, ei înțeleg doar ce", a declarat ea pentru Kidspot.

"Ei înțeleg că trebuie să stea pe o pătură și să nu se miște, dar nu înțeleg scopul din spatele acestei metode.”
În viața reală, scopul este să ajuți copilul să înțeleagă de ce. De cele mai multe ori, când copiii sunt la un nivel în care înțeleg de ce nu ar trebui să facă ceva / ar trebui să facă altceva, important este ca ei să identifice urmările acțiunilor lor. Acest comportament este recomandat pentru a educa un copil care să încerce să facă alegeri corecte.

"Atâta timp cât copilul este susținut, fericit și poate înțelege de ce, atunci părinții trebuie să privească scopul din spatele metodei pe care doresc să o utilizeze și cum funcționează pentru ei.”

Pentru a înțelege mai bine ce presupune blanket training, vă invităm să urmăriți clipul de mai jos:

Idei principale: 

  • la început vi se va părea un haos total
  • este singura metodă care a funcționat pentru disciplanarea fetiței mămicii de mai jos (chiar dacă a aplicat metoda când fetița avea doar doi anișori)
  • instruirea începe când mami spune start timpului cu păturica și se termină când mami anunță
  • este extrem de utilă când mami are treabă la aragaz, spre exemplu, și trebuie să își știe puiul aproape.
  • te poți folosi de recompense (gustări dulci), atunci când copilul este înțelegător
  • poți aplica metoda și la medic, spre exemplu: îți pui copilul pe scaun și îi spui acum este momentul pentru timpul pe păturica.
  • timpul cu păturica nu se aplică atunci când copilului îi este foame, se simte obosit sau are nevoie la toaletă
  • dacă ai mai mulți copilași, poți aplica blanket training pentru toți odată, cu mențiunea că fiecare trebuie să stea pe păturica lui
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!