Blocajul intestinal este o afectiune care consta in “alunecarea” unei parti de intestin in segmentul imediat urmator (pentru a-ti da seama despre ce e vorba, gandeste-te la segmentele unei antene telescopice). Aceasta stare duce la inflamarea intestinului ce poate determina blocarea si chiar ruperea lui. Lasata netratata, afectiunea poate fi letala, dar depistata la timp poate fi remediata.
Afectiunea este mai rara la copiii care au peste 5 ani si este de 3 ori mai probabil sa se intample la baieti decat la fete.
Din pacate nu s-a determinat inca motivul aparitiei acestei afectiuni.
Cum iti dai seama ca bebelusul are mai mult decat o simpla durere de stomac?
Bebelusul nu va sti sa iti spuna ce se intampla, dar simptomele sunt asemanatoare colicilor. In timpul unei crize, bebelusul va plange si isi va strange piciorusele spre burtica. Intre crize totul va parea in regula. Spre deosebire de colici, in acest caz, durerile devin din ce in ce mai puternice. In jur de jumatate din bebelusii cu aceasta afectiune au scaune de consistenta jeleului cu mucozitati sau sange. Bebelusul va fi letargic si dupa cateva ore vei observa semne de deshidratare cum ar fi gura uscata si urinari rare.
Pe masura ce boala se agraveaza, stomacul va deveni mai rigid si la palpare vei simti o masa de forma cilindrica in parte superioara a abdomenului.
Nu astepta ca durerile micutului sa treaca de la sine. Suna pediatrul sau du-l chiar tu la spital.
Metode de tratament
Daca doctorul suspecteaza blocajul intestinal, va confirma diagnosticul prin examene specifice.
De cele mai multe ori nu este necesara interventia chirurgicala si medicul va face o clisma cu aer sau bariu pentru a readuce intestinul in pozitia normala.
Daca operatia este absolut necesara, chirurgul va taia partea din intestin afectata. Bebelusul va trebui sa mai stea in spital cateva zile pentru a-si reveni. Va putea pleca acasa atunci cand va avea pofta de mancare si cand scaunele vor fi normale.
Afectiunea este destul de periculoasa dar in momentul in care este tratata in prima faza, sansele de recuperare sunt maxime.
Articole relationate
Copil de 3 ani, ascuns și crescut în sertar încă de la naștere. Mama a fost condamnată pentru ”neglijenţă extremă”
O mamă a fost condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare după ce s-a aflat că și-a ținut fetița ascunsă într-un sertar în primii trei ani de viață....
Semnale de alarmă în primele 6 luni: la ce să fie atenți părinții
Primele luni din viața unui copil sunt esențiale pentru dezvoltarea sa fizică, emoțională și socială. În această perioadă, părinții pot observa semne timpurii...
Reacția Ministrului Sănătății după ce un băiat de 16 ani a murit la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu, fiindu-i refuzată operația
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu