Te pregătești de botezul puiului tău? Sigur aștepți cu mare nerăbdare ziua cea mare, iar hăinuțele cu care îl vei îmbrăca sunt extrem de importante. Pentru că, dincolo de semnificația religioasă a acestui eveniment, botezul reprezintă și “prezentarea oficială” a noului membru al familiei. Ce zici de un botez în haine tradiționale românești? Mai ales că avem și un concurs pentru tine!
Cu siguranță ai observat ce amploare a luat în ultimii ani ia românescă. Nu doar că a devenit un must-have în garderoba oricărei femei, mai ales după ce designeri străini renumiți au inclus-o în colecțiile lor, ci s-a transformat și în accesoriul perfect pentru... botez!
În ultima vreme, tot mai multe mămici organizează botezul prichindeilor abordând tema tradițională. Pentru că este un moment cu implicații spirituale puternice, întoarcerea “în timp” conferă o altă semnificație evenimentului. Mai ales dacă alegi pentru bebelușul tău un costum popular românesc. E adevărat că, potrivit tradiției, nașa este cea care asigură hainele bebelușului la botez. Însă puteți stabili împreună toate detaliile!
Revenind la hăinuțele de botez, dacă ai ales pentru puiul tău portul românesc tradițional ar fi bine să cunoști anumite aspecte. Cu siguranță, unul dintre ele este prețul. La o primă căutare, vei descoperi că diferențele de preț între oferta din piețe sau chiar depozitele angro și firmele de artizanat sunt extrem de mari. De ce? Pentru că piesele orginale, lucrate manual, necesită timp, îndemânare și materiale originale. “Oamenii nu înțeleg de ce o ie tradițională cusută manual costă atât de mult, peste 500-600 de lei, în timp ce un model asemănător îl cumpără din piață ori de la metrou cu 150-200 de lei. Multă lume este interesată doar de fast fashion și nu vrea să înțeleagă că portul tradițional necesită timp și bani”, explică Alina Isakovic, manager IIANA. “De la an la an, produse tradiționale românești, realizate manual, se vor scumpi. De ce? Pentru că din ce în ce mai puține femei români vor să coasă. În plus, cele care o fac nu lucrează pe timpul verii. Femeile de la țară lucrează doar în sezonul rece, atunci când nu mai pot efectua muncile câmpului. Nu mai spun că se scumpește materia prima, nu doar mâna de lucru”, a mai precizat Alina.
Iar broderie făcută la maşină nu se poate compara cu o broderie făcută de mână, oricât de inteligentă ar fi maşina şi oricâte programe ar avea. O maşină nu poate să lucreze atât de în detaliu şi se vede clar diferenţa între cele două cusături.
În funcție de complexitatea modelului ales, o ie pentru un adult se poate coase în cel puțin trei săptămâni. Tocmai de aceea, dacă îți dorești piese personalizate pentru tine și prichindelul tău la botez ar fi bine să te decizi asupra unui model și să faci comandă cu cel puțin o lună înainte de data evenimentului.
Cât despre modelul de broderie ales, o sursă bună de inspirație o reprezintă cartea Elisabetei Brătianu, cu planșe cu modele din fiecare zonă a țării. Pentru bebeluși, culoarea roșie este cea mai folosită, albastrul fiind folosit cu precădere pentru băieței.
În ce constă un costum popular pentru botez? În cazul băieților, acesta este format din pantalonași și vestă, șesute din lână, ie și betelie sau bată. Iar la fetițe – catrință, ie și bată. Iar în cep privește materialul folosit pentru ie, este recomandat bumbacul. Nu mătasea. Nu doar pentru confortul pielii bebelușului, ci și datorită aspectului său practic: nu se agață la fel de ușor precum mătasea.
Avem și un CONCURS pentru tine!
UPDATE: Câștigătoarele concursului nostru sunt Ioana Calin și Alexandra Maria. Felicitări!
Cum poți câștiga un costum popular de la IIANA pentru botezul bebelușului tău?
Primul pas: trebuie să fii abonată la newsletterul suntmamica.ro. Daca nu ești abonată încă, o poți face din home page, în dreapta paginii, unde apare câmpul “Abonează-te la newsletter”. Asa ca, aboneaza-te, citește noutățile de la noi și clar ieși în câștig.
Al doilea pas: De asemenea, te rugăm să lași un comentariu în această pagină în care să ne menționezi când este programat botezul prichindelului tău și cum i-ai ales numele. Te poți înscrie în concursul nostru până pe 18 aprilie 2017. Vor fi două câștigătoare, prin tragere la sorți cu ajutorul random.org. Numele lor va fi publicat în acest articol pe 19 aprilie.
Multă baftă!