Cand incepem sa introducem in alimentatia bebelusului branza si iaurtul?
- Incepand cu varsta de 9 luni.
Cum servim branza si iaurtul?
- Branzeturile sunt servite in cantitati mici deodata, cu lingurita, razuite, sau mai tarziu, in bucatele subtiri, pentru a permite bebelusului sa-si dezvolte masticatia. Cresteti cantitatea treptat, pentru a atinge o portie normala de aproximativ 15g .
- Pentru iaurt, incepeti cu cantitati mici, crescana in functie de apetitul bebelusului, ajungand la o portie de aproximativ 80ml.
Ce produse alegem?
- La inceput, oferiti-i de preferat iaurt natural, branzeturi usoare si albe.
- Apoi puteti sa alegeti un iaurt cu fructe. Pentru un iaurt mai putin zaharat, puteti amesteca iaurtul cu fructe cu cel natural, in cantitati egale.
- Mai tarziu, puteti sa-i dati copilului branza topita tartinabila sau branza topita in bucatele mici.
- Asteptati pana la varsta de un an pentru a-i oferi branzeturi proaspete aromatizate.
Atentie! Branzeturile nu contin fibre. Unii sunt de parere ca ele constipa, dar nu se intampla acest lucru daca sunt mancate rational si ca regimul copilului este echilibrat, constand din cereale, fructe si legume.
Cand incepem sa-i dam bebelusului ou?
- La 6 luni: galbenusul,
- La 11 luni: albusul.
Cum servim oul?
- Galbenusul si albusul trebuie intotdeauna foarte bine gatite, pentru a evita intoxicatia alimentara a bebelusului cu salmonela.
- Galbenusul se separa cu atentie de albus, daca a fost preparat prin fierbere (10 minute in apa clocotita). El poate fi amestecat cu cereale sau legume.
- Incepeti cu o jumatate de galbanus, ajungand apoi la 3 galbenusuri pe saptamana.
- Asteptati pana la varsta de 11 luni pentru a-i da bebelusului albusul sau un ou intreg, deoarece exista riscuri mari de alergie inaintea acestei varste.
- Incepand de la 1 an, copilul poate consuma pana la 3 oua pe saptamana.
De retinut! Oul este un aliment practic ce se digera usor. Urmariti reactiile copilului. Declarati toate tipurile de alergii medicului sau asistentei, acestia pot evalua daca exista vreo contra-indicatie pentru vaccinul impotriva rujeolei, rubeolei sau oreionului.