Având un pătuț gol, scade riscul de SIDS – sindromul de moarte subită a sugarului, dar când pot începe bebelușii să doarmă cu păturica?
Conexiunea dintre SIDS și păturică
Aproximativ 3.500 de sugari mor din cauza SIDS în fiecare an, spune Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Compania Safe to Sleep incurajează părinții să-și pună bebelușii la somn în pat, chiar în spatele lor, ceea ce s-a dovedit că reduce șansele de SIDS.
Un alt factor comun de risc pentru SIDS: păturica, jucării de pluș sau alte obiecte în pătuțul bebelușului.
► Citește și: Până la ce vârstă ar trebui să doarmă copiii în pătuț. Ce spun studiile
Conform recomandărilor din 2016 de la SIDS Task Force de la Academia Americană de Pediatrie, „Obiectele moi, cum ar fi perne și jucării asemănătoare cu perne și cuverturi pot obstrucționa nasul și gura unui copil. O cale aeriană obstrucționată poate reprezenta un risc de sufocare sau SIDS. ” Cu alte cuvinte, copilul tău și-ar putea acoperi accidental nasul și gura în păturică, în timpul nopții, ceea ce ar putea duce la sufocare.
► Citește și: Bebeluşul doarme pe burtă. Cât de periculos este?
Când este momentul potrivit pentru ca bebelușul tău să doarmă cu o păturică?
Din cauza riscului de SIDS, nu ar trebui să lași obiecte moi sau lenjerie de pat în timp ce bebelușul doarme, cel puțin nu până la un an. În acest moment, abilitățile motrice ale puiului tău sunt destul de dezvoltate pentru a împinge obiectele departe de nasul și gura lui, dacă îi afectează respirația.
► Citește și: Când poate dormi bebeluşul pe pernă
Întâmplător, vârsta de un an este momentul în care bebelușii încep să fie foarte atașați de anumite jucării sau de o anumită păturică. Acest lucru îl poate ajuta să facă față anxietății de separare față de părinți dinaintea somnului.