Sari la conținut

Când poate dormi bebeluşul pe pernă

Foarte mulţi dintre noi nu concep somnul fără să îşi ţină capul pe pernă, în timp ce alţii nu se trezesc cu dureri groaznice de gât, dacă au apucat să doarmă pe pernă, nefiind obişnuiţi cu un astfel de somn. Aşadar, cum este bine să dormim, cu capul pe pernă sau nu? Dar bebeluşii? Ei ar trebui sau nu să doarmă ţinându-şi căpuşorul pe un astfel de obiect? Dacă da, de la ce vârstă? La toate aceste întrebări vom răspunde în rândurile ce urmează.

Este sănătos să dormi pe pernă?

Răspunsul este DA, este sănătos să dormi pe pernă, iar justificarea este evidentă: perna trebuie să umple curbura cervicală, golul dintre ureche și umăr, să păstreze capul într-o poziție confortabilă pentru coloana vertebrală. Iar poziţia cea mai sănătoasă pentru coloană este fie pe spate, fie stând într-o parte, cu o pernă sub cap şi cu una între picioare, exact ca în binecunoscuta poziţie în care dorm femeile gravide.

► Citeşte şi Perna de dormit pentru gravide. De ce trebuie să ții cont înainte de a o cumpăra

► Citeşte şi Pozitii de somn recomandate

Bebeluşul trebuie să doarmă pe pernă?

În primele luni de viaţă nu este recomandat ca micuţul să doarmă pe pernă, deoarece există riscul să se sufoce – Sindromul Morţii Subite. El nu are muşchii gâtului îndeajuns de dezvoltaţi pentru a-şi mişca poziţia capului, în cazul în care perna îi acoperă căile respiratorii. În cazul sugarilor care au nevoie de un plan înclinat, mai ales cei care au reflux și care regurgiteaza mai mult, se recomandă folosirea unui scutec împăturit, pus sub cearceaf. Atenţie, însă: nu se așază capul bebelușului, ci tot corpul, de la mijloc în sus.

Când poate dormi bebeluşul pe pernă?

Atunci când îşi susţine capul, cel mai probabil de la două-trei luni în sus. Când constatăm că micuţul îşi poate întoarce capul şi într-o parte şi în cealaltă, îi putem pune sub cap o pernă de maximum 2 centimetri, plată.

Cum trebuie să fie perna bebeluşului?

-    Nici prea moale, nici prea rigidă. Ar fi ideal să o achiziţionaţi dintr-un magazin specializat pentru produse de bebeluşi.
-    Preferabil nu din fulgi, deoarece aceştia pot ieşi prin ţesătură şi îl pot răni pe micuţ. Mai mult, textura prea moale îl poate “scufunda” pe copil în interior, crescând riscul ca el să se sufoce.
-    Perna poate fi din puf, vatelină sau silicon, excepţie făcând cazurile în care bebe are alergie la unul dintre aceste materiale.
-    Spălată, curată în permanenţă.

Ce se întâmplă dacă bebe doarme pe pernă prea devreme?

În afara de riscul de sufocare, un altul este modificarea posturii coloanei. Din fericire, aceste posibile modificări vor fi observate de către medicul pediatru, la controalele periodice care i se fac bebelușului până la 1 an.

!Nu uitaţi să puneţi bebeluşul cât mai des pe burtică, pentru a i se întări mușchii coloanei vertebrale!

Când trebuie pus bebe pe pernă?

Dacă vreţi ca micuţul să doarmă pe pernă, recomandabil este să o introduceţi pe la 2-3 ani, după ce se face tranziţia de la pătuţ la pat.

Sursa

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!