Sari la conținut

Cand poate fi periculos un icter?

In marea majoritate a cazurilor, nu exista motive de ingrijorare, dar un nivel prea crescut al bilirubinei poate avea urmari negative asupra sistemului nervos. Un procent foarte mic din bebelusii care sufera de icter, dezvolta o forma numita kernicter, care poate avea ca urmare orbirea, dezvoltarea intarziata sau o farama de paralizie cerebrala.

Un bebelus are mai multe sanse de a face o forma observabila de icter daca:

    Are un frate care a suferit de aceeasi afectiune
    Are vanatai la nastere (celulele rosii care se aglomereaza pe zona vanataii produc bilirubina)
    A fost nascut prematur iar ficatul lui nu are capacitatea de a procesa nivelul de bilirubina.
 

Testele pentru depistarea icterului.

Medicul va examina bebelusul inca de la nastere. In mod ideal, ar trebui sa il examineze si dupa 3-5 zile de la nastere, atunci cand nivelul bilirubinei e cel mai crescut. Daca exista suspiciunea ca bebelusul tau are icter, doctorul va face un test de sange si de piele pentru a-i verifica nivelul bilirubinei.(In mod sigur testul va fi facut daca bebelusul dezvolta icter in primele 24 de ore, pentru ca icterul care apare in aceasta perioada e mai posibil sa fie o problema).

Daca este deja acasa si suspectezi ca bebelusul ar putea avea icter, iata cum poti verifica: du-l intr-o camera luminoasa. Apasa cu degetul fruntea, nasul sau pieptul beblusului. Fii atenta daca pe masura ce pielea isi revine observi o nuanta de galben.
 

Cand trebuie sa chemi doctorul?

Trebuie sa apelezi la doctor atunci cand observi nuanta de galben in partea din interior a pleoapelor, pe gingii sau pe membre. De asemenea, apeleaza la medic daca beblusul este greu de trezit, daca este nelinistit, nu vrea sa manance, sau chiar daca are un caz putin grav de icter dar care dureaza mai mult de doua-trei saptamani.
 

Cum se trateaza icterul?

Majoritatea cazurilor de icter infantil nu au nevoie de tratament. Pentru cazurile care trebuie tratate, o terapie considerata sigura si eficienta este fototerapia. Lumina ultravioleta folosita in cazul acestei terapii, transforma bilirubina intr-o forma care poate fi mai usor eliminata prin urina..De obicei, fototerapia este eficienta, dar cand aceasta metoda nu functioneaza bebelusul va avea nevoie de o transfuzie.

Un alt mod de diminuare a icterului este sa te asiguri ca bebelusul primeste destul lapte pentru a putea elimina normal bilirubina.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!