Cand nasti bebelusul ti se pare normal sa il alaptezi, dar cateodata, pur si simplu, nu se poate. Sunt mame care in speranta ca sanii lor vor produce mai mult lapte isi hranesc bebelusii la intervale de o ora.
Dar daca bebelusul nu primeste suficient lapte va deveni nelinisit iar tu vei fi extenuata si stresata. In acest moment trebuie sa renunti si sa incepi sa iti hranesti bebelusul cu lapte praf.
Oricare ar fi motivele pentru care nu poti alapta, fie ca e vorba de stres, sau o stare patologica, daca pur si simplu nu poti face acest lucru trebuie sa incerci sa te obisnuiesti cu ideea.
Ce sa faci?
Cum am mai spus, obisnuieste-te cu ideea. Inca de cand erai insarcinata asteptai sa iti alaptezi bebelusul iar acum esti foarte dezamagita. In acelasi fel ca mamele care vor sa aiba o nastere naturala si li se face cezariana, la fel si mamele care nu pot alapta simt ca au esuat si se invinuiesc pentru asta. Poti sa fii trista pentru cateva zile dar trebui sa accepti situatia si sa nu te simti vinovata pentru ca nu ai mai incercat pentru cateva zile in plus.
Exprima-ti sentimentele
Daca medicul e la curent cu problema ta, fii sincera si spune-i ce simti, care sunt temerile tale. In mod sigur iti va da sfaturi care sa te ajute sa treci peste acest moment. De asemenea sotul sau partenerul tau, prietenii si membrii familiei te pot ajuta sa depasesti sutuatia.
Care va fi relatia cu bebelusul daca nu vei putea alapta?
Acest neajuns nu va insemna ca legatura ta cu el va fi mai putin puternica. A fi o mama buna nu inseamna numai sa poti alapta.
Atunci cand il hranesti tine-l in brate, aproape de tine, ca si cum l-ai alapta. La fel de mult ca alaptatul conteaza cum il linistesti atunci cand plange, cat de des il iei in brate sau te joci cu el. Cum esti, in general, ca parinte conteaza mai mult decat modul in care il hranesti.