Co-sleepingul înseamnă să dormi cu bebelușul tău în același pat ori el să doarmă într-un pat atașat de patul în care dormi tu, la un braț distanță.
Experții în domeniul siguranței pentru sugari recomandă ca bebelușul să doarmă în pătuțul lui, aproape de părinți, mai ales în primele luni. O altă opțiune mai este si pătuțul lateral care se atașează de patul părinților și care oferă o suprafață separată de dormit, dar care îi permite copilului să fie aproape de mamă atunci când are nevoie să alăpteze. Ambele opțiuni scad riscul de accidente fatale în timpul somnului la copii (SUDI/ SIDS).
► Citește și: Bebeluşul doarme pe burtă. Cât de periculos este?
Co-sleepingul nu este recomandat atunci când:
- Unul dintre părinți consumă droguri, alcool sau orice tip de medicamente sedative
- Unul dintre părinți este obez
- Bebelușul s-a născut prematur sau mai mic decât majoritatea bebelușilor.
Dacă decizi să dormi alături de bebelușul tău, trebuie să ai în vedere următoarele:
- Așează copilul pe spate când doarme (niciodată pe burtă sau în lateral)
- Asigură-te că puiul tău are capul descoperit în timpul somnului
- Folosește pături ușoare, nu cuverturi grele. Cel mai bine ar fi ca bebelușul să aibă propria păturică pe care o folosește doar el.
- Pune-ți copilul acolo unde nu poate cădea din pat, dar nu lângă perne sau lângă un perete pentru a nu exista posibilitatea de sufocare.
Când devine co-sleepingul o problemă?
Părinții aduc uneori copilul în pat pentru că se trezește sau devine neliniștit pe parcursul nopții. Pentru unele familii, acest lucru funcționează bine. Pentru alții, ar putea funcționa pe termen scurt, dar poate aduce probleme ulterior cu instalarea copilului. De asemenea, patul părinților ar putea să nu fie în siguranță pentru copil.
► Citește și: Mămici, sunteti pro sau contra co-sleeping-ului?
De asemenea, o altă problemă ar putea apărea dacă părinții doresc ca prichindelul să doarmă separat înainte ca el să-și dorească singur asta. Mulți părinți care dorm cu copiii lor spun că, de obicei, micuții își doresc să aibă propriul pat în jurul vârstei de 2-3 ani. Cu toate acestea, poata dura mai mult până ce copilul vrea să doarmă singur și, uneori, părinții vor ca cel mic să aibă propriul pat.
► Citește și: Până la ce vârstă ar trebui să doarmă copiii în pătuț. Ce spun studiile
Sursa