Nani, nani puiul mami! De regula toate cantecele de leagan asa incep. Si de cand lumea si pamantul mamicile, cu sau fara voce, simt nevoia sa cante puiului ca sa-l ajute sa adoarma sau sa se linisteasca.
Iata ca a venit si dovada care arata ca un cantec de leagan sau muzica pentru bebelusi poate reduce durerea si imbunatateste starea generala a copilului. Aceste dovezi vin sa consolideze traditia si sa dovedeasca, daca mai era nevoie, ca instictul le spune mamelor ce sa faca spre binele si folosul copiilor.
Medicii au dovedit ca un belelusi, pana dincolo de varsta de un an, o sa adoarma mai bine daca mama ii canta un cantecel. In plus, febra, durerile si alte angoase se amelioreaza printr-un simplu cantec.
Iti aduci aminte daca mama ta ti-a cantat vreun cantec de leagan, sau ti-a spus ce cantecel iti canta? Tu ii canti bebelusului tau? Care este catecelul preferat?
Eu nu-mi aduc aminte daca mama mi-a cantat sau nu cand era mica, dar stiu sigur ca eu i-am cantat fetitei mele pana dupa doi ani. Si da, cred ca o linistea. Aveam cateva melodioare lalaite, inventate de mine, pe muzica blanda a unor colinde de Craciuni. "Micul mami, mic pitic/ micul mami mic..." si "Mititel infasetel...". Mai cantam si "Un elefant se legana....", dar asta mai ales cand avea colici si o mangaiam ore in sir pe burtica ca sa se poata linisti. Le am in minte si acum.
Bonus, pentru mamicile in pana de idei (desi am indoieli ca exista, mamici in pana de idei cand vine vorba de cantece de leagan), cateva teme pentru inspiratie sau variatie.
Articole relationate
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
Cum îți ajuți copilul de grădiniță să memoreze mai ușor poeziile pentru serbare
Memorarea unei poezii poate părea o provocare pentru un copil de grădiniță, dar cu abordarea potrivită, procesul poate deveni o experiență distractivă și plină de...
Cum să eviți să devii un părinte hiperprotectiv și să sprijini independența copilului preșcolar
Părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor, iar instinctul de a-i proteja este natural. Totuși, atunci când grija devine excesivă, ea poate limita...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu