Carnea trebuie introdusa in dieta copilului mic, in prima diversificare in jurul varstei de 7-8 luni, la copilul alaptat la san si pe la 6-7 luni la cel alimentat artificial. Micutul este deja familiarizat cu unele fructe si legume la aceasta varsta. Pentru ca nu poate mesteca cele mai bune solutii sunt piureurile de carne simple sau combinate cu fructe si legume. In dieta copilului carne inseamna doar carne simpla de pui, vita sau peste. Carnea de porc nu se ofera copilului mai devreme de a implini doi ani.
Piure de carne de vita. Cel mai bine prepara doua-trei portii. Ceea ce este in plus se congeleaza imediat dupa preparare. Ai nevoie de 250 de grame de carne de vita dezosata (cel mai bine vita nu vitel, ideal pulpa de vita sau muschi), taiata in bucati mari, un morcov mare si o ceapa. Se fierb toate in apa, la foc mic, acoperit. Prima apa, dupa primul clocot se arunca. In a doua apa (rece) se pun si legumele.
Carnea fiarta se curata de tendoane daca exista si se pune in blender cu putina supa. Se poate oferi copilului simpla sau cu morcov pasat amestecat. Nu are nevoie de sare si nici ulei. Se subtiaza cu apa sau supa pana ajunge la consistenta preferata de copil. Nu se serveste niciodata in biberon ci doar cu lingurita. Piureul este bun pentru copii de la 6-7 luni.
La fel poti face piure din carne de curcan. Pentru gust bun aceasta, fiind mai fada are nevoie de putin morcov adaugat in piureul de carne.
Piure de carne de pui (retete pentru copiii sub un an)
Piure de peste. Ai nevoie de un peste alb. Salau sau stiuca, cel mai bine, fara oase. Ai nevoie de circa 200 de grame de peste crud pentru 3-4 portii. Fierbe peste in apa impreuna cu un morcov. Pune la fiert morcovul si dupa circa zece minute adauga si pestele. Pune o bucatiica de peste in blender si adauga putin a supa, din cea in care acesta a fiert. Poti pune si putin morcov. Adauga doua-trei picaturi de ulei si gata. Bebe poate sa pape. Pune supa atata cat este necesar pentru a ajunge la consistenta pe care copilul o prefera. Piureul este bun pentru copii de la 6-7 luni.
Supa de vita pasata. Este foarte buna si gustoasa si este o masa completa pentru bebelusul de 8-9 luni.
Ingrediente: 200 de carne de vita tocata de vita fiarta. Se toaca dupa ce a fiert si dupa ce s-a racit bine. Iti mai trebuie un cartof mic, o mana de boabe de mazare (congelate), un morcov mic, o bucatica de telina, cat morcovul si doua cani de apa. Spala, curata si taie in bucatele mici legumele. Fierbe-le in apa, la foc mic, cu capac pentru 20 de minute. cand sunt gata scurge apa (pastreaz-o) si adauga carnea. Pune totul in procesor si adauga putina apa pana ce ajunge la consistenta preferata de copil.
Din ingrediente rezulta doua portii. Se poate congela, imediat ce o pasezi.
In supa poti pune putin iaurt, cateva picaturi de ulei sau putina smantana degresata. Daca micutul este amator de gusturi noi adauga si putin usturoi.
Citeste si Supe de fructe (retete pentru copiii sub un an)
In locul legumelor poti combina carnea cu mere fierte simplu in apa. Supa se poate la fel de bine si cu
pui. O alta varianta este sa combini carnea de pui cu piersici. Acestea din urma nu trebuie fierte ci doar oparite in apa clocotita un minut si indepartata coaja. Combinata este delicioasa.