Atunci când vine vorba despre trecerea la etapa diversificării, legumele şi fructele nu prea ridică semne de întrebare mămicilor, însă nu se poate spune acelaşi lucru şi despre carne. „Oare e bine să introducem carnea în alimentaţia bebeluşului încă de la 6 luni?”, se întrebă adesea mămicile. Răspunsul, conform Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este DA. Şi nu vorbim numai despre carnea de pui, ci şi de vită sau de porc.
Care sunt beneficiile consumului de carne de pui pentru bebeluş?
Stimulează dezvoltarea musculaturii și a țesuturilor – 100 de grame de pui conţin 18.6 grame de proteine, necesare pentru creşterea masei musculare. Mai mult, proteinele din surse animale, spre deosebire de cele din surse vegetale, sunt uşor digerabile şi uşor de absorbit de organism.
Îmbunătăţeşte sistemul circulator – Puiul conţine fier, mineral ce contribuie la producerea globulelor roşii ale sângelui . Mai mult, carnea de pui este bogată în potasiu, ajutând la menţinerea în bune condiţii a vaselor sanguine.
Ideal pentru oase – 100 de grame de pui conţin 15 mg de calciu şi 182 de fosfor, ambele minerale jucând un rol crucial în dezvoltarea sănătoasă a sistemului osos.
► Citeşte şi Piure de carne de pui (retete pentru copiii sub un an)
Vitaminele facilitează dezvoltarea creierului – Carnea de pui este bogată în vitaminele C şi A, dar şi B12 - necesară organismului pentru a produce celulele roșii din sânge, nervi, ADN. Această vitamină nu poate fi produsă de către organism, de aceea este necesar consumul de alimente sau suplimente care o conțin.
Sursă de micronutrienţi pentru un sistem imunitar puternic – Puiul conţine micronutrienţi precum zinc şi magneziu, ce joacă un rol important în menţinerea unui sistem imunitar puternic
Valori nutriţionale pentru 100 gr carne de pui
Energie 215Kcal
Proteine 18.6g
Grăsimi 15.06g
Calciu 15mg
Fier 0.9mg
Magneziu 20mg
Fosfor 147mg
Potasiu 189mg
Sodiu 70mg
Zinc 1.31mg
Vitamin C 1.6mg
Vitamin B1 0.06mg
Vitamin B2 0.12mg
Vitamin B3 6.801mg
Vitamin B6 0.35mg
Vitamin B9 6µg
Vitamin B12 0.31µg
Vitamin A 41µg
Vitamin D 0.2µg
Vitamin E 0.3mg
Vitamin K 1.5µg
Cum alegem carnea de pui?
Este inutil să mai spunem că este obligatoriu ca puiul să fie proaspăt şi preferabil ales dintr-un mediu ecologic, cât mai natural, hrăniţi fără hormone de creştere şi fără tratament pe bază de antiobiotic.
Cele mai recomandate părți ale puiului în alimentaţia bebelușului sunt pulpele (inclusiv ciocănelele), întrucât au cea mai crescută concentrație de fier și o textură mai ușor de pasat și de digerat de micuţ. Însă nici pieptul nu trebuie exclus, întrucât nutriționiștii susțin că are cea mai mare concentrație de proteine și cea mai scăzută cantitate de grăsimi nesănătoase. Este recomandat ca această parte din pui să fie servită copilului după introducerea pulpelor, pe la vârstă de 10-12 luni, când îi ies mai mulți dințișori, iar sistemul lui digestiv tolerează mai ușor carnea ațoasă și fibroasă a acestuia.
Sursa foto: Shutterstock