Băița de seară a nou-născutului ar putea face parte din ritualul tău zilnic, dar medicii nu recomandă să speli în fiecare zi nou-născutul.
Expunerea excesivă a bebelușului la apă pot determina apariția eczemelor, iar eczemele ar putea duce la infecții.
„Este un echilibru delicat”, spune Scott Grant, medic la Spitalul pentru Copii din Detroit Medical Center din Michigan. Dar baia în sine nu este întreaga problemă: „Utilizarea produselor de baie, inclusiv a loțiunilor care conțin coloranți sau parfumuri, poate reacționa cu pielea bebelușilor și poate agrava eczema", adaugă el.
► Citește și: 5 lucruri importante despre îngrijirea unui nou născut
Când îi facem baie bebelușului, pentru prima dată?
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), nou-născuții ar trebui să facă prima baie la aproximativ 24 de ore după naștere. Întârzierea primei băițe poate reduce riscul de hipotermie și hipoglicemie, poate contribui la succesul alăptării și poate hidrata pielea. Rămâi la băițe cu ajutorul buretelui până ce îi cade buricul bebelușului - de obicei în câteva săptămâni de la naștere.
► Citește și: 5 motive întemeiate pentru a amâna prima băiță a nou-născutului
► Citește și: 7 lucruri despre vernixul bebelușului pe care nu le știai
Cât de des spălăm nou-născuții?
AAP recomandă să speli nou-născutul de trei ori pe săptămână până la prima lui aniversare.
► Citește și: Venirea bebelușului de la maternitate, acasă – cum te descurci în primele 24 de ore, după ce ajungi cu nou-născutul acasă
„Evident, există situații în care bebelușii pot necesita o baie suplimentară din când în când”, spune dr. Grant. „Dar, în general, această regulă este suficientă atât timp cât zona fundulețului este curățată corespunzător la fiecare schimbare a scutecului.”
Sursa