Sari la conținut

Cât de importantă este diversificarea în dezvoltarea cognitivă a bebelușului

Între dezvoltarea cognitivă a unui copil și diversificare există o strânsă legătură demonstrată de studiile științifice. Mai ales în primii doi ani de viață. Ce importanță au diversificarea alimentelor şi obiceiurile alimentare în dezvoltarea capacităţii unui bebeluș de a gândi şi de a înţelege şi presupune abilităţi de a percepe, de a procesa informaţii, de a folosi limbajul, de a opera cu concepte?

Creierul este organul care susţine dezvoltarea cognitivă. Dezvoltarea creierului începe încă din perioada intrauterină, primii neuroni dezvoltându-se în luna a patra de sarcină. După naştere, creierul uman creşte foarte repede, mai mult decât dublu până la vârsta de un an, ajungând la 60% din mărimea acestuia de la maturitate.

Iar în primii doi ani de viață, diversitatea şi diversificarea favorizează, în general, dezvoltarea cognitivă şi învăţarea.

►Citește și Fascinantul creier al bebelușilor

Potrivit unui studiu, pentru ca diversificarea să susţină dezvoltarea cognitivă a copilului trebuie respectate două principii:

1. Momentul mesei este despre explorare şi plăcere şi nu despre disciplinare şi curăţenie. Important este ca părintele să se asigure înainte de momentul mesei că nu sunt obiecte periculoase sau neigienice la masă.

2. Numărul de expuneri necesare copilului (pentru a încerca gustul), până la acceptarea unui nou aliment, variază de la 2-3 expuneri, pănă la 20-30 de expuneri. Important este ca părintele să nu renunţe la creşterea familiarizării copilului cu alimentul, să nu îl „ascundă” printre alte alimente sau să îl retragă din alimentaţie prea devreme.

►Citește și Lasă-l pe cel mic să se joace cu mâncarea! Rezultatele unui studiu

Cum îți poți ajuta prichindelul să se dezvolte armonios? Iată recomandările specialiștilor:

Scuipatul mâncării, mâncatul încet, jucatul cu mâncarea, murdăritul, vărsatul sunt lucruri normale. Prin urmare trebuie să ai multă răbdare cu prichindelul tău, iar comportamentele nepotrivite trebuie ignorate în timpul mesei.

  • Lasă-l pe cel mic să exploreze alimentele şi mâncarea: să se joace cu ele, să se împrietenească cu ele.
  •  Laudă-l și încurajează-l să interacționeze cu alimentele şi autoservirea.
  • Nu folosi niciodată alimentele sau momentul mesei ca recompensă sau pedeapsă.
  •  Încearcă să luați măcar cina împreună, în familie. Transformă acest obicei într-o rutină zilnică.
  • Mare atenție la calitatea alimentelor pe care le consumă cel mic. Multe dintre vitaminele, mineralele, lipidele și aminoacizii ingerați ajută direct la hrănirea celulei nervoase.
  • De asemenea, cumpărăturile şi gătitul împreună cu cel mic transformă masa într-o activitate plăcută pentru copii.

Sursa: Medindia.net

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!