Sari la conținut

Cat trebuie sa doarma un copil

Copilul creste, din toate punctele de vedere, in timpul somnului, respectarea orelor de somn necesare varstei lui fiind  o conditie esentiala pentru o buna dezvoltare fizica si psihica. Somnul este esential pentru dezvoltarea si sustinerea celulei nervoase, omul fiind incapabil sa traiasca fara somn. In plus, in cazul copiilor, pana la varsta de 18-19 ani, cresterea este in stransa legatura cu respectarea orelor de somn. In timpul somnului sistemul endocrin secreta asa numitul “hormon de crestere”, care controleaza si stimuleaza procesul de crestere al oaselor si dezvoltarea musculaturi.

In aceste conditii se pune intrebarea cat trebuie sa doarma un copil.

Un nou nascut in prima luna de viata doarme intre 15 si 18 ore din 24. Intervalele de somn sunt scurte de circa 2-3 ore si sunt intrerupte de nevoia de a manca. Copiii nascuti prematur dorm chiar si 19-20 de ore intr-o zi. La finalul primelor luni de viata durata orelor de somn ale bebelusului se stabilizeaza in jurul a 15-16 ore pe zi.

Intre patru si sase luni de viata, bebelusi renunta la o ora din programul de dormit si ajung la o medie de 14-15 ore de somn din cele 24 ale unei zile. Ritmul de crestere al copilului este pe masura orelor de somn. La aceasta varsta un copil creste cu circa 3-4 milimetri in fiecare zi. Copilul doarme un interval mai mare de timp in cursul noptii si are cel putin trei reprize de somn pe parcursul zilei.

In intervalul sase luni - un an, copilul face diferenta intre zi si noapte. Cele mai multe din cele 12-14 ore de somn sunt grupate noaptea, pe masura ce copilul se apropie de un an. Ziua copilul are cel putin doua reprize de somn. Dupa un an orele de somn se reduc din nou, astfel ca in intervalul 1-3 ani copilul doarme intre 11 si 12 ore pe zi, cu cel putin o repriza de somn in cursul zilei.

Intre trei si sapte ani este ideal ca micutul sa pastreze somnul de dupa-amiaza. Intervalul ideal de somn, in 24 de ore, este de 10-11 ore.

Dupa varsta de sapte ani numarul orelor de somn se reduce an de an, astfel ca in intervalul 9-18 ani se ajunge la 8-10 ore de somn, scrie WebMD.

Se mai cuvine spus ca un program de somn bine orrganizat, pe care copilul il respecta este in avantajul bunei dezvoltari. Pe de alta parte copilul, mai ales cel de varsta scolara nu trebuie obligat sa doarma dupa-amiaza, atata vreme cat acesta respecta orele de somn recomandate, in 24 d eore, pentru intervalul sau de varsta. In final mai adaugam ca fiecare organism este diferit, astfel ca valorile orelor de somn in 24 de ore variaza de la caz la caz.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!