Sari la conținut

Ce cred mamele despre suzeta

Folosesti suzeta pentru copilul tau? Te intrebi daca este o solutie buna? Iti facei probleme despre modul in care vei reusi sa-l dezveti de folosirea suzetei sau ai deja greutati in a-l face pe cel mic sa renunte sa o mai utilizeze?

Iata ce cred si ce au facut alte mame aflate in situatii similare.

Toti medicii su psihologii sunt unanimi in are cunoaste capacitatea suzetei de a calma. Dar, tot acestia sunt cei care afirma ca efectele de calmare ale suzetei se bazeaza pe efectul linistitor si aducator de bine pe care il are suptul pentru copilul mic. Suptul este o tehnica de auto-calmare importanta pentru dezvoltarea psihologica a copilului pe care acesta o descopera singur, si o experimenteaza inca din timpul vietii intrauterine. Fie ca isi suge degetul sau o suzeta, acesta este un obicei sanatos in timpul copilariei mici devine o problema dupa doi ani, daca persista si daca este intrat in obisnuinta copilului.

Clara: "Mi-am alaptat fiul de fiecare data cand a vrut sa suga. Pot sa afirm ca micutul meu a refuzat categoric suzeta, de fiecare data cand am incercat sa-l calmez folosind-o. L-am intarcat in etape dupa varsta de doi ani si am oprit complet alaptarea la doi ani si patru luni".

Alicia: "Am alaptat la cerere toti cei trei copiii ai mei si nu am folosit niciodata suzeta cu nici unul dintre ei. Mamele care alapteaza nu au nevoie de suzeta pentru copilul lor".

Stomatolog: "Recomanda mamelor sa-si alapteze copii si sa uite de biberoane si suzete daca vor sa aiba copii frumosi, sanatosi si destepti. In plus suzeta si biberonul strica dinti..."

Avantajele si dezavantajele suzetei

Suzana: "Cu primul meu copil nici nu am stiut ca exista suzeta. Eu sunt acum oficial impotriva suzetelor, dar cu toate acestea la al doilea copil, pote pentru ca imi era mult mai greu, poate pentru ca am tratat cu o oarecare superficialitate problemele, am folosit suzeta. Nu sunt "in contradictie" cu mine, dar asa a fost. A fost o alegere si o necesitate. Pot sa spun ca sunt diferente intre copiii. Cel care nu a folosit suzeta are o dantura perfecta, in timp ce al doilea a avut si are nevoie de aparat ortodontic. Stiu ca fiecare copil este diferit, dar acum ca am experienta cu ambele optiuni, eu recomand evitarea suzetei!"

Cristina:  "Nu stiu ce sa zic... Ce preferat sa stea cu degetele in gura sau sa suga suzeta?".

Corina: "Cred ca este o chestiune de alegere personala. Depinde de foarte multe criterii daca alegi sau nu sa folosesti suzeta. De regula copilul care primeste san la cerere nu are nevoie de suzeta, dar ce te faci daca ai doi si diferenta intre ei este foarte mica. Suzeta nu trebuie sa devina un drog, asta este parerea mea, dar poate sa fie folosita atunci cand vine in ajutorul copilului sau al mamei. In plus sunt complet impotriva ca suzeta sa fie folosita dupa varsta de doi ani".

Angela: "Am folosit suzeta si in acelasi timp am alaptat la cerere. Pot sa spun ca baietelul meu a renuntat complet la suzeta, fara nici o dificultate in momentul in care l-am intarcat, la doi ani. Dar fiecare copil este diferit"

Parerea noastra:

In orice tratat de psihologie, in orice carte care se refera la ingrijirea sugarului este specificat ca plansul copilului mic este singura forma prin care acesta se poate exprima. Plansul copilului anunta o nevoie sau o suferinta. Plansul copilului inseamna inclusiv nevoie contactului direct cu mama lui, nevoia de a o simti de a fi luat in brate.

A compensa aceasta nevoie, si oricare altele cu suzeta este una dintre marile greseli ale tinerilor parinti. Este foarte adevarat faptul ca tetina il calmeaza pe copil, plansul inceteaza si, aparent, problema este rezolvata.
 


In fapt tetina functioneaza ca un substitut si genereaza reactii similare cu cele pe care le produc drogurile. Tetina creaza dependenta si camunfleaza nevoile reale ale copilului, daca este folosita excesiv. Reactia copilului este cea care anunta folosirea excesiva a tetinei. Pierderea ei declanseaza plansul violent al celui mic, si doar recuperarea ei il mai poate calma.

Folosirea excesiva a tetinei in primele luni de viata, il poate face pe sugar sa refuze alimentatia la san. Tetina ajunge sa fie folosita de copil permanent, inclusiv cand este treaz si devine singura preocupare a copilului. Aceasta il impiedica sa descopere lume,a din micul lui univers, pentru ca este stiut obiceiul firesc si natural al copiior de a duce totul la gura, buzele si limba fiind organele principale care il ajuta pe micut sa intre in contact cu cele ce sunt in jurul lui (jucarii) sau cu mainile si picioarele lui.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!